Goedemorgen

Wekdienst: Blatter, Patriot Act en koningspaar in VS

Goedemorgen,

Vanochtend eerst veel bewolking, later is er af en toe zon maar ook nog kans op een bui. Het wordt ongeveer 16 graden.

Wat heb je gemist...

In Susteren in Limburg heeft de politie een vluchtende verdachte in zijn been geschoten. De man was zwaar onder invloed van drugs en negeerde de bevelen van agenten en een waarschuwingsschot. Om de man tot stoppen te dwingen schoot een agent hem in zijn been.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft bij de toewijzing voor het WK in 2022 niet op Qatar gestemd. Dat heeft een directeur van de FIFA gezegd op de Duitse tv. Het is vrij uitzonderlijk dat de FIFA iets loslaat over de geheime stemming over de toewijzing van een WK. Qatar kreeg uiteindelijk wel het WK toegekend. Daar kwam veel kritiek op, omdat het in het Midden-Oosten 's zomers veel te heet zou zijn om te voetballen.

Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen niet langer op grote schaal data van haar burgers verzamelen. Die bevoegdheid valt onder de Patriot Act die om 6 uur Nederlandse tijd afliep. Een alternatief is nu de Freedom Act. Daarmee kunnen de inlichtingendiensten na toestemming van de rechter data van telecomdiensten inzien, maar niet meer opslaan. De Freedom Act werd eerder al aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar kwam niet door de Senaat. Waarschijnlijk wordt morgen of woensdag opnieuw gestemd en haalt die wet het dan wel.

Wat moet je weten...

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima starten vandaag in Washington hun officiële bezoek aan de Verenigde Staten met een herdenking van de Amerikaanse oorlogsslachtoffers op de nationale begraafplaats Arlington.

Koningspaar op bezoek in VS

Deel artikel: