Protesten tegen de Patriot Act
NOS Nieuws

Minder bevoegdheden NSA door aflopen Patriot Act

Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen niet langer op grote schaal metadata van Amerikaanse staatsburgers verzamelen. Deze bevoegdheid is vastgelegd in de zogenoemde Patriot Act die om 06.00 uur Nederlandse tijd afliep. De Amerikaanse Senaat kon het niet eens worden over een verlenging van de wet.

Grootste tegenstander van de Patriot Act is de Republikein Rand Paul die zich verkiesbaar heeft gesteld als Republikeinse presidentskandidaat. Hij noemt de Patriot Act illegaal en ongrondwettelijk. Zijn partijgenoten beschuldigen hem ervan persoonlijke belangen boven het nationaal belang te stellen.

Republikeinse haviken, onder wie John McCain, willen eigenlijk de Patriot Act verlengen, maar door het verzet van Paul zijn ze genoodzaakt nu maar de Freedom Act te steunen, een soort aangepaste versie van de Patriot Act. De Freedom Act werd twee weken geleden al aangenomen door het Huis van Afgevaardigden.

Rand Paul gaat tekeer tegen Patriot Act

Stemming

Een stemming over de Freedom Act haalde het afgelopen vrijdag niet in de Senaat. Waarschijnlijk wordt dinsdag of woensdag opnieuw gestemd in de Senaat en haalt die wet het nu wel.

De Freedom Act heeft de meeste bevoegdheden zoals die in de Patriot Act zijn vastgelegd overgenomen. Een belangrijk verschil is echter dat inlichtingendiensten straks niet meer op grote schaal metadata mogen opslaan van Amerikaanse staatsburgers. Metadata zijn bijvoorbeeld wie met wie belt of mailt, niet de telefoongesprekken en de mailtjes zelf. De diensten mogen straks wel de gegevens van telecommaatschappijen inzien, maar pas na toestemming van een rechter.

Het Witte Huis heeft de Senaat opgeroepen om zo snel mogelijk te stemmen zodat de inlichtingendiensten weer gebruik kunnen maken van de meeste bevoegdheden om terrorisme aan te pakken.

Snowden

In de tussentijd zijn de bevoegdheden van de inlichtingendiensten beperkt. Deskundigen en analytici zijn het niet eens over de gevolgen. Volgens de een brengt het de veiligheid van de VS in gevaar, volgens de ander heeft het weinig gevolgen als het maar voor een paar dagen is.

De Patriot Act werd in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 ingevoerd. Cruciale onderdelen van de wet moeten om de zoveel jaar worden verlengd. Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden kwam forse kritiek op de verregaande bevoegdheden van de inlichtingendiensten. De Freedom Act wordt onder meer door de Amerikaanse president Obama gesteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl