FIFA-voorzitter Sepp Blatter
NOS Nieuws

FIFA: Blatter heeft niet op Qatar gestemd

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft bij de toewijzing voor het WK in 2022 niet op Qatar gestemd. Dat heeft de plaatsvervangend directeur communicatie Alexander Koch van de FIFA gezegd in een uitzending van de Duitse zender ARD.

Het is uitzonderlijk dat de FIFA iets naar buiten brengt over het stemgedrag van een van de leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond. De stemming is geheim.

Waarom de FIFA er nu voor heeft gekozen om toch iets te zeggen over het stemgedrag van Blatter is niet bekend. De voorzitter lag de afgelopen week zwaar onder vuur na de arrestatie van een aantal FIFA-kopstukken op verdenking van corruptie. Desondanks werd de Zwitser voor een vijfde termijn gekozen. Blatter zegt niets met de corruptie te maken te hebben.

Verenigde Staten?

In 2010 werd het WK van 2018 aan Rusland toegewezen en kreeg Qatar het WK van 2022. Dat leidde tot veel ophef omdat in het Midden-Oosten de temperatuur in de zomer kan oplopen tot meer dan 45 graden. Ook doen verhalen de ronde over corruptie bij het toekennen van de WK's. De Zwitserse justitie is daarnaar een onderzoek gestart.

Naar verluidt zou Blatter destijds op de Verenigde Staten hebben gestemd voor de organisatie van het WK van 2022. Dat is niet bevestigd door de FIFA of Blatter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl