Ferguson bereidt zich voor op uitspraak - en rellen

In Ferguson, Missouri, wordt er met spanning op gewacht: wordt de blanke agent Darren Wilson wel of niet vervolgd voor het doodschieten van de Afro-Amerikaanse Michael Brown? De jury kan elk moment met zijn oordeel komen. En dus bereiden de inwoners zich voor.

Op het ergste. Als Wilson niet vervolgd wordt, komen duizenden mensen in opstand. Sinds Wilson de 18-jarige Michael drie maanden geleden doodschoot, heeft de stad Ferguson geen dag rust gekend.

We willen de stad niet op z'n kop zetten.

Bud Cuzz over zijn protestgroep Lost Voices

In Missouri zijn ze alvast begonnen met voorbereidingen voor de demonstraties. "We willen dit rechtzetten", zegt 'Bud Cuzz' van protestgroep Lost Voices tegen de New York Times. "We willen de wetten veranderen en een statement maken. Maar we willen de stad niet op z'n kop zetten."

De vijftig organisaties die pleiten voor een straf voor Wilson komen samen in de Don't Shoot Coalition. Ze willen het professioneel aanpakken. Demonstranten krijgen handschoenen, wegenkaarten en noodnummers mee. En ze oefenen zelfs met protesteren:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"No justice, no profits"

Hoe ze de protesten aanpakken, mogen organisaties zelf bedenken. Zo wil één groep de ochtend na de uitspraak met honderden mensen afspreken bij de rechtbank in de plaats Clayton. Een andere groep is van plan alle winkels in de hele regio te boycotten tijdens hun inkopen voor Thanksgiving. Want: "No justice, no profits". En weer anderen willen heel Clayton afsluiten van de buitenwereld, door de toegangswegen naar de stad te blokkeren.

Om die demonstraties zo goed mogelijk te laten verlopen, maakte de Don't Shoot Coalition afspraken met de lokale politie: de 19 rules of engagement. Agenten zien heel kleine misdrijven, zoals het gooien van waterflesjes, door de vingers. En de rechtbank in Clayton belooft dat ze de organisaties 48 uur van tevoren waarschuwen als de rechter tot een uitspraak komt.

Scholen leeg

Hoe gespannen de situatie is, blijkt wel uit voorzorgsmaatregelen van de scholen in de regio. Die hopen dat het oordeel in het weekend komt, niet doordeweeks. En ze krijgen zo'n zelfde waarschuwing. Valt de beslissing in het weekend, dan weten de scholen dat 24 uur eerder dan de media. Doordeweeks tipt de politie de scholen 3 uur van tevoren. Zo hebben ze tijd genoeg om hun leerlingen naar huis te sturen.

Ku Klux Klan

Als het na de uitspraak tot rellen komt, kan het trouwens nog heftiger worden dan net na Michaels dood: de Ku Klux Klan bemoeit zich er namelijk ook mee. KKK- baas Frank Ancona waarschuwt demonstranten op tv: de Ku Klux Klan gaat "dodelijk geweld" gebruiken tegen iedereen die het waagt te protesteren.

Die bedreiging zorgde voor een reactie van Anonymous: sinds gisteren maken de hackers de namen van KKK-leden bekend op Twitter.

En de RbG Black Rebels loven een beloning uit aan degene die kan vertellen waar Wilson zich bevindt. Volgens hun Twitteraccount is "hun 7.62 & 9mm-kogelvoorraad bijgevuld" en "zijn ze klaar voor alles".

Deel artikel: