Kamerleden willen opheldering over bemoeienis ministerie met OMT-advies

Kamerleden willen uitleg van het kabinet na publicaties van Nieuwsuur, waaruit blijkt dat het ministerie in het begin van de coronacrisis meerdere keren probeerde tekstuele wijzigingen in conceptadviezen van het OMT aan te brengen - en daar ook in slaagde.

"Dit ziet er niet bepaald fraai uit. De onafhankelijkheid van het OMT is van groot belang. Uiteraard wil ik hier extra tekst en uitleg over", zegt Joba van den Berg (CDA).

De SP, PvdA, GroenLinks, de PVV en JA21 zeggen te vrezen dat bemoeienis van het ministerie het vertrouwen in de overheid beschadigt. "Zeker omdat het kabinet zich voortdurend verschuilt achter de adviezen van de experts, het OMT dus, waaraan ze - zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur- zelf hebben meegeschreven", zegt Lisa Westerveld (GroenLinks).

Attje Kuiken (PvdA) zegt alle redenen te zien om snel te starten met de parlementaire enquête: "Ontluisterend. Dit schaadt het broze vertrouwen en draagvlak van de corona-aanpak van het kabinet. Het RIVM en het OMT moeten onafhankelijk hun werk doen."

Ook Pieter Omtzigt wil opheldering. "Als de regering zelf het OMT advies deels beïnvloedt, is er geen onafhankelijk advies en houd je daarmee Nederland voor de gek.

'Groot punt in coronadebat'

"Ongekend", reageert SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. "En je dan nog afvragen waarom steeds minder mensen vertrouwen hebben in de overheid. Het ministerie mag zich op geen enkele manier bemoeien met de adviezen van het OMT."

Volgens Marijnissen wordt het onderzoek komende week een groot punt in het coronadebat. "We hebben zo vaak gevraagd om betere bescherming voor onze zorgverleners. Nu blijkt dat de minister geen uitbreiding beschermingsmiddelen wilde en zélf de adviezen daarover nog aanscherpte. Je zou maar zorgverlener zijn."

De VVD laat weten de uitleg van de minister bij het komende coronadebat te willen afwachten, voordat de partij eventueel inhoudelijk reageert. D66 wil meer informatie van het kabinet. De ChristenUnie laat weten dat het van groot belang is dat de minister snel duidelijkheid geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl