Aanhangers van QAnon rekenden op een uitschakeling van de Deep State tijdens 'The Storm'

Geen executies, geen tribunaal, de voorspelling van complotdenkers bleef uit

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Radicale Trump-supporters hadden zich de dag van de inauguratie heel anders voorgesteld. Volgens aanhangers van de in Amerika razend populaire complottheorie QAnon zouden Donald Trump en het leger de Democraten vandaag uitschakelen. Ze voorspelden de grote dag van The Storm, waarbij de Deep State zou worden geëlimineerd door arrestaties en executies. Maar er gebeurde niets.

Volgens de aanhangers was de zware beveiliging rond het Witte Huis niet bedoeld voor de veiligheid rond de inauguratie, maar om Joe Biden in te sluiten. Biden zou worden afgevoerd naar een ondergronds tribunaal.

Na de voorspelde massale arrestaties hoopten de aanhangers op The Great Awakening, een wereld van 'gelijkheid en harmonie'. QAnon-gelovers vergelijken deze fictieve gebeurtenis ook wel met de Onafhankelijkheidsoorlog in de achttiende eeuw.

De 17e letter in het alfabet

Hoe bizar het ook klinkt, een deel van de Trump-aanhangers gelooft echt in dit verhaal. Volgens hen zou The Storm nog steeds kunnen plaatsvinden. Uit peilingen dit najaar blijkt dat een kwart van de Amerikanen gelooft in QAnon-claims. Het gaat dan vooral om Republikeinen.

QAnon-aanhangers zien aanwijzingen in álles, zoals in de 17 vlaggen op de plek waar Trump zijn afscheid vandaag hield: de 17e letter in het alfabet is de Q.

Verbannen

Grote socialemediaplatforms verbannen de complotdenkers steeds vaker. Twitter verwijderde de afgelopen maand 70.000 QAnon-accounts. Facebook en Instagram hebben - alleen al afgelopen week - bijna 60.000 QAnon-pagina's, groepen en profielen verbannen.

De bij radicale Trump-aanhangers populaire app Parler is offline door maatregelen van Apple, Google en Amazon. Aanhangers zoeken nu hun heil op Gab, Telegram en andere, kleinere platformen.

Daar blijken extremisten al druk aan het werk om gematigde Trump-aanhangers te radicaliseren. Anderen zijn teleurgesteld en voelen zich in de maling genomen door Trump, die met QAnon flirtte en door de mysterieuze Q, een onbekende internetgebruiker die de afgelopen jaren cryptische boodschappen plaatste op internet. Sinds 6 december heeft deze persoon geen aanwijzingen meer achtergelaten.

Trump zou volgens mensen om hem heen plannen hebben voor een nieuwe partij: The Patriot Party. Op sociale media wordt al druk aan logo's gesleuteld.

Advertentie via Ster.nl