Washington maakt zich op voor de inauguratie vandaag

Vier jaar ongekende polarisatie: deze Amerikanen snakken naar de inauguratie

De straten van Washington zijn leeg, op de talloze militairen na die de orde moeten handhaven. Na vier jaar president Trump wordt vandaag president Biden geïnaugureerd. Inwoners kunnen niet wachten tot de inauguratie voorbij is.

Trump wilde een muur en kreeg die muur ook. Die staat echter niet aan de grens, maar in Washington, de stad die hij morgen verlaat. Drie inwoners ondervonden persoonlijk de gevolgen van vier jaar ongekende polarisatie. Wij spraken met hen.

Schoten in pizzeria door #Pizzagate

Een van hen is James Alefantis, eigenaar van pizzarestaurant Comet Ping Pong. Voor hem begon de ellende vier jaar geleden, toen de 28-jarige Edgar Welch zijn zaak binnenliep en zijn AR-15-geweer afvuurde.

Welch geloofde in #Pizzagate, een complottheorie waarbij ten onrechte beweerd werd dat in dat restaurant jonge kinderen werden misbruikt door hooggeplaatste Democraten.

Restauranthouder Alefantis wordt nog dagelijks gebeld door mensen die vragen waar de kinderen zijn, vertelt hij in onderstaande video.

'Ik word nog elke dag gebeld met de vraag waar de kinderen zijn'

"Het is moeilijk, mijn praktijk zit vol", zegt psycholoog Duncan Price. Tijdens een van de eerste grote samenkomsten van Trump-aanhangers ging hij de straat op om tegendemonstranten te helpen. Hij werd in zijn gezicht geslagen. "Een deel van mij is bang, maar een deel van mij is ook kwaad."

Price hoopt dat de situatie in de Verenigde Staten snel normaliseert, maar maakt zich zorgen. "We willen geen stad die militair bezet is, en daar lijkt het nu wel op."

We spreken Duncan Price in zijn praktijk. Hij vertelt over de demonstraties waar hij bij is geweest.

'We willen geen stad die militair bezet is, daar lijkt het nu wel op'

Barkeeper Allison Lane werd vorig jaar twee keer gearresteerd tijdens Black Lives Matter-demonstraties. De politie greep hard in, met pepperspray en flashbangs. "Het was traumatiserend en het is triest", zegt ze daarover. De beelden van afgelopen 6 januari, toen het Capitool bestormd werd, maken dat alleen maar erger voor haar.

"Ik hoef nu niet meer iedere dag het trauma mee te maken dat die man onze president is", zegt Lane. "Dat is mijn enige troost. Dat ik hem niet meer elke dag hoef te zien."

We spreken Allison in Washington. Zij vertelt over het trauma dat de afgelopen jaren hebben veroorzaakt.

'Mijn enige troost is dat ik Trump niet meer elke dag hoef te zien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl