Aangepast

'Nederland is een vat vol kansen'

Eindhoven groeide de afgelopen jaren uit tot designhoofdstad van Nederland. Fabrieken waar ooit gloeilampen werden gemaakt, zijn nu creatieve broedplaatsen waar hightech en design samenkomen.

Het jaarlijks hoogtepunt voor de creatieve industrie is Dutch Design Week. Van een lokaal initiatief groeide het evenement uit tot een negendaagse internationale happening. Directeur Martijn Paulen is trots op de ontwikkeling van zijn stad en de groei van Dutch design.

Hoe gaat het met Nederland?

"Het gaat goed. De economie gaat goed, we leven in vrijheid en veiligheid, er is ruimte voor creativiteit. Er is ruimte voor cultuur, er is ruimte om jezelf te ontwikkelen. Tegelijkertijd wil ik mijn ogen niet sluiten voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen. De wereld raakt in rap tempo op, de klimaatvraagstukken zijn er."

"Maar ik denk wel dat Nederland een vat vol kansen is, waar we ook echt kunnen werken aan oplossingen als we onze schouders eronder zetten."

Op welke terreinen gaat het volgens u goed?

"Nederlandse ontwerpers worden internationaal geprezen om hun creatieve probleemoplossende mentaliteit, wat typisch is voor Nederlanders. Die innovatieve mentaliteit, zie je echt terug in het ontwerp."

"Op Dutch Design Week zie je 1500 ontwerpers die ieder voor zich proberen de wereld iets beter, duurzamer, gezonder en leefbaarder te maken. Dat zijn bijvoorbeeld ontwerpen waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Ontwerpers van nu zijn niet meer bezig met een eigen duidingsdrang, maar halen vaak inspiratie uit een uitdaging in de samenleving. Dat vind ik mooi om te zien en daar ben ik optimistisch over. Nederland kan absoluut wat."

Dat hoor je weinig terug in het politieke debat. Hoe kijkt u daar tegen aan?

"Ik vind het soms wel eens jammer dat we ervoor kiezen om in loopgraven te klimmen. Dat is electoraal vast prettig, want als je in een loopgraaf zit en communiceert over zwart en wit en wij en zij, maakt dat veel duidelijk. Mensen kunnen dan ergens op stemmen. Maar het gaat wel over negatieve zaken."

"Als je problemen wilt verbeteren, moet je uit je loopgraaf en in contact komen met anderen en de discussie aangaan. Dat is de manier om te verbeteren."

Martijn Paulen

Gebeurt dat te weinig?

"Dat vind ik wel. We zien overal ter wereld dat het laagje, het velletje beschaving heel erg dun is. Als je dan ergens gaat drukken net zo lang tot het pijn doet of het een wond wordt, dan help je niet mee om dat laagje beschaving te versterken."

"Dat zou de politiek wel moeten doen. Ik mis daarin soms ook wel de positieve ambitieuze oplossingsrichting. Waar staan we over tien jaar? Hoe ziet het er dan uit? Wat zijn dan de oplossingen? In plaats van: dit is niet goed, dat is niet goed, zij doen het niet goed."

Wat zou de politiek moeten doen?

"Zorgen voor goede alternatieven, zorgen dat die meeslepend worden zodat mensen zich daarachter scharen. Daarnaast moeten we ook eens goed naar het politieke systeem kijken. Is dit de allerbeste manier om Nederland te besturen?"

"Ik geloof - en dat is misschien vanuit een ontwerpersmentaliteit - als je dat een keer opnieuw gaat ontwerpen naar hoe het beste kan, dat je misschien op een heel ander model zou uitkomen."

'Waar staan we over tien jaar? Wat zijn dan de oplossingen?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl