Nieuwsuur
AFP

In Thurrock, een voorstad van Londen, werd tot voor kort altijd trouw Labour gestemd. Maar dat sentiment is veranderd. Bij de laatste gemeenteverkiezingen won UKIP glansrijk van de Britse arbeiderspartij. En toen er afgelopen september een nieuwe partijleider gekozen moest worden, kwamen er in de stad slechts 35 mensen naar de stembus. 

Jeremy Corbyn werd uiteindelijk herkozen als leider van Labour. Hoewel de overwinning op zijn tegenstander ruim was, is de partij tot op het bot verdeeld over hem. Corbyn is geliefd bij de linkse vleugel, maar gehaat bij conservatieve socialisten. 

Met zijn linkse standpunten trok hij duizenden nieuwe jonge leden aan, maar veel oudere leden vinden zijn ideeën te ver af staan van de traditionele partijwaarden. De eenheid binnen Labour is ver te zoeken.

'Labour leeft niet meer in de wereld van de werkende klasse'

Peter Perrin staat in heel Thurrock bekend om zijn kritische blogs over de politiek en het verval van Labour. Hij vindt dat Labour het contact heeft verloren met haar achterban. 

"De partij leeft niet meer in dezelfde wereld als de werkende klasse. Politici zien niet dat immigratie een probleem is voor mensen die bijvoorbeeld als timmerman werken. Hun banen worden bedreigd door migranten uit andere EU-landen."

Peter Perrin Nieuwsuur

Tot grote verbazing van de partij stemden veel Labour-kiezers massaal voor de brexit en tegen open grenzen. "Wij worstelen daar nog steeds mee", zegt parlementslid Dan Jarvis. 

"Labour probeert om weer aansluiting te vinden bij de mensen die ons traditioneel steunden, maar om eerlijk te zijn, is dat werk in uitvoering."

In de peilingen is Labour gezakt tot het laagste punt in dertig jaar.

We willen de controle terug van een overheid die ons compleet heeft uitgesloten.

Lotte Boumelha

Hoewel Corbyn weinig aansluiting vindt bij oude leden, heeft hij duizenden jongeren enthousiast gemaakt voor de politiek. Na zijn herverkiezing is de beweging Momentum opgericht. 

Lotte Boumelha (18) werd geïnspireerd door Corbyn. "Plotseling was hij daar met een nieuwe politiek, gebaseerd op hoop en het bouwen van gemeenschappen. Dat had ik in mijn hele leven nog nooit gehoord van een politicus."

Lotte Boumelha Nieuwsuur

De beweging werkt hard aan een nieuwe landelijke campagne met de titel: Take Back Control en wil linkse leave en remain-stemmers weer samenbrengen. 

"Er zat geen menselijke kant meer aan de Labour-politiek, geen sociaal gezicht. We zagen dat beslissingen top down werden genomen in rookkamers en opgelegd aan de bevolking", vertelt Boumelha. 

"We willen de controle terug van een overheid die ons compleet heeft uitgesloten. We willen de gesprekken voeren die nodig zijn, over immigratie, over patriottisme, maar ook over hoop, en over hoe we onze maatschappij terugkrijgen na de brexit."

STER reclame