AFP

De brexit heeft de Britse Labourpartij in een crisis gestort. Twaalf schaduwkabinetsleden hebben hun ontslag ingediend. Zij willen dat Labour-leider Corbyn opstapt, maar die heeft vandaag nog eens herhaald dat hij aanblijft. 

Corbyn ligt onder vuur omdat hij te weinig zou hebben gedaan om de brexit te voorkomen. De Labour-leider is het niet eens met de kritiek. "Twee derde van onze kiezers heeft voor 'blijven' gestemd", zei hij.

Harde uitspraken over Corbyn in Britse talkshow

Verkiezingen

Direct na het referendum werd Corbyn al bekritiseerd, maar het verzet tegen hem is vandaag verder opgelaaid door het ontslag van de schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Hilary Benn. Benn zegde vannacht in een telefoongesprek het vertrouwen in Corbyn op, waarop hij werd ontslagen. 

Volgens Benn is de onvrede over de oppositieleider wijd verspreid. "Er is geen vertrouwen dat we de volgende verkiezingen gaan winnen als Corbyn aanblijft als voorman", zegt Benn tegen de BBC. "Hij is gewoon geen leider."

'Partijleden laten Corbyn vallen als een baksteen'

Steun

Uit het schaduwkabinet komt ook steun voor Corbyn. Vier leden hebben hun steun voor hem uitgesproken. De schaduwminister van Financiën schrijft dat de partij juist nu eensgezind achter de leider moet staan. "Labour-leden en -stemmers zullen het ons niet vergeven als we nu beginnen aan een interne machtsstrijd." 

Ook anderen nemen het op voor Corbyn. Meer dan 175.000 mensen hebben al een petitie getekend als steunbetuiging aan de leider.

Schaduwkabinet

Groot-Brittannië kent al tientallen jaren schaduwkabinetten. Ze zijn de tegenhanger van de oppositie van het zittende kabinet. Voor elke ministerpost heeft de oppositie een schaduwminister. Die bekritiseert de zittende minister en draagt nieuwe of alternatieve ideeën aan.

Jeremy Corbyn werd in september door de leden van Labour met grote meerderheid gekozen tot partijleider, ondanks harde kritiek van oud-premier Blair en andere gematigde Labour-politici. Corbyn staat bekend als een radicaal-linkse politicus, die kritisch staat tegenover Europa. Juist daarom verwijten zijn critici hem nu dat hij halfhartig campagne tegen een brexit heeft gevoerd. 

STER reclame