Jeremy Corbyn in zijn overwinningsspeech
NOS Nieuws

Radicaal-linkse Jeremy Corbyn nieuwe Labour-leider

Jeremy Corbyn is gekozen tot leider van de Britse Labour-partij. De afgelopen weken konden de leden stemmen en vandaag werd bekendgemaakt dat Corbyn 59,5 procent van de bijna 423.000 stemmen heeft gekregen.

De verkiezing van Corbyn (66) komt niet als een verrassing: in de peilingen was hij de torenhoge favoriet. De Labour-achterban kon uit vier kandidaten kiezen en het was al snel duidelijk dat Corbyn de meeste kans maakte.

In zijn overwinningsspeech zei Corbyn dat hij een eerlijker Groot-Brittannië wil. "We hoeven ons niet neer te leggen bij ongelijkheid en armoede." Hij wil graag samenwerken met mensen binnen de partij die kritiek op hem hadden en hij sprak verzoenende woorden over zijn tegenkandidaten.

Radicaal-linkse Jeremy Corbyn nieuwe Labour-leider

Radicaal links

Corbyn behoort tot de radicaal-linkse vleugel van de partij. Hij volgt de veel gematigder Ed Miliband op, die aftrad na de verkiezingsnederlaag van Labour, afgelopen mei.

Corbyn zit al sinds 1983 in het Lagerhuis voor Labour waar hij bekendstond als kritische backbencher. Hij ging geregeld tegen de partijlijn in.

Corbyn wil onder meer dat energiebedrijven en de spoorwegen weer in handen van de staat komen, hij wil dat de rijken meer belasting gaan betalen en hij is zeer kritisch over de NAVO.

Blair

Veel partijprominenten zijn bang dat Labour onder leiding van Corbyn een ruk naar links zal maken en daarmee jarenlang uit de gunst van de kiezers zal raken. De prominenten voerden de afgelopen weken fel campagne tegen Corbyn.

Oud-premier Blair is binnen Labour een van de felste tegenstanders van Corbyn. En de conservatieve premier Cameron noemde hem een gevaar voor het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl