Jeremy Corbyn
NOS Nieuws

Kwelgeest Tony Blair stevent af op leiderschap Labour

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

In de peilingen lijkt hij niet meer te stoppen. De uiterst linkse Jeremy Corbyn is hard op weg om de nieuwe leider van Labour te worden. Nu de stembiljetten zijn verstuurd kunnen de Britse sociaal-democraten de komende drie weken uit vier kandidaten hun nieuwe aanvoerder kiezen, waarbij de 66-jarige socialist in hart en nieren op dit moment de meeste kans maakt.

En dat had tot een maand geleden niemand voor mogelijk gehouden. Corbyn zit al sinds 1983 in het Lagerhuis, maar stond vooral bekend als de kritische backbencher die regelmatig tegen de Labourlijn in stemde. Zeker onder premier Tony Blair lag Corbyn voortdurend met de partij overhoop.

Het is daarom niet verwonderlijk dat juist de Blair-getrouwen nu in alle hevigheid proberen de opkomst van Corbyn te stoppen. Blair schreef zelf vorige week in een ingezonden stuk in de Guardian dat de benoeming van Corbyn tot partijleider tot een "totale nederlaag en mogelijk vernietiging" van de partij kan leiden. Het stuk kwam Blair op veel kritiek te staan. Bovendien lijkt Corbyn alleen maar populairder te worden.

De Blairites vrezen zijn socialistische standpunten als het nationaliseren van de spoorwegen en de energiebedrijven. Of neem zijn roep om meer dialoog met Rusland, zijn wens om uit de NAVO te stappen en het Britse kernwapenprogramma te schrappen. Als dat de nieuwe koers wordt van Labour, maakt de partij zich decennia lang onverkiesbaar, vreest Blair.

Hij is eerlijk. Hij draagt normale kleren, niet van de patserige pakken.

90-jarig Labour-lid

Zijn tegenkandidaten – Liz Kendall, Yvette Cooper en Andy Burnham – zijn veel gematigder. Maar tegelijk ook kleurlozer. Gedrieën zijn ze verwikkeld in een achterhoedegevecht; geen van hen komt qua populariteit ook maar in de buurt van Corbyn.

Bomvolle zaal

Ook in het gemeentehuis van Ealing, in het westen van Londen, zit de zaal weer bomvol als hij komt spreken. "Hij is eerlijk. Hij draagt normale kleren, niet van de patserige pakken", zegt een bijna 90-jarige vrouw. Ze is al een leven lang trouw Labour-lid. "We hebben verandering nodig. Onze partij moet weer terug naar de basis."

Een baard dragende twintiger kan zich daarin vinden. Hij stemde zelden, maar de oprechtheid van Corbyn spreekt hem aan. "Hij speelt geen politieke spelletjes. Daarom mag ik hem. Hij is zo anders dan alle mainstream-politici. En hij spreekt veel jongeren aan. Die houden wel van zo’n rebel."

In de meest recente peiling staat Corbyn nu op 53 procent van de stemmen van de ruim 600.000 kiesgerechtigde Labour-aanhangers. Daarmee heeft hij meer stemmen dan zijn drie concurrenten bij elkaar.

Aanhangers van Jeremy Corby

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl