25/11 in Nieuwsuur: Twintig jaar cel geëist in Pélicot-proces • 'Catastrofale' voedselsituatie Gaza • Integratieoverleg Den Haag

Verkrachtingsslachtoffer groeit uit tot icoon

Tegen de man in Frankrijk die terechtstaat voor het drogeren en laten verkrachten van zijn eigen vrouw, Gisèle Pélicot, is twintig jaar cel geëist. Dominique Pelicot verkrachtte zijn vrouw en nodigde andere mannen thuis uit om hetzelfde te doen terwijl ze buiten bewustzijn was.

De komende dagen krijgen alle 51 verdachten hun straf te horen. De zaak heeft veel losgemaakt in Frankrijk; Gisèle Pélicot is uitgegroeid tot icoon van de strijd tegen seksueel geweld.

Uithongering als wapen

De humanitaire situatie in Gaza verslechtert en meer Palestijnen lijden honger, kwam vorige week naar voren in een VN-rapport. Er komen veel te weinig goederen het gebied binnen en plunderingen van hulpkonvooien verergeren de voedseltekorten. Via een lokaal camerateam proberen we een beeld te krijgen van de situatie in Noord-Gaza, waar de situatie het nijpendst is.

Te gast is Frans Orie, oud-rechter voor het Joegoslaviëtribunaal. Met hem bespreken we de beschuldigingen aan het adres van Israël, dat onder meer door de Verenigde Naties wordt verweten oorlogsmethodes toe te passen die "kenmerken van genocide" hebben, zoals het inzetten van uithongering als wapen.

Hoe pakt kabinet 'integratieprobleem' aan?

Jurgen Nobel (VVD), staatssecretaris Participatie en Integratie, werd in één keer een van de bekendere kabinetsleden met zijn ferme uitspraken na het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam. Volgens hem was er sprake van een "integratieprobleem" omdat "een groot deel van de islamitische jongeren" de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft.

Sindsdien staat integratie hoog op de agenda in politiek Den Haag. Vandaag bespreken Kamerleden het thema in een overleg met Nobel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl