De uitzending van 1 februari: Spanning aan Russisch-Oekraïense grens loopt op // Hoe logisch is het opnieuw verlengen van de coronaspoedwet? // Repareren kun je leren

Spanning aan Russisch-Oekraïense grens loopt op

De spanning tussen Rusland en Oekraïne blijft oplopen. Gisteravond kwam het tot een flinke botsing in de VN-veiligheidsraad tussen de afgevaardigden van Rusland en de Verenigde Staten, waarbij harde woorden over en weer vielen. De Verenigde Staten en bondgenoten kondigden al aan sancties klaar te hebben liggen voor als Rusland aanvalt, specifiek gericht op Poetin en zijn inner circle.

Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra vertrekken vandaag naar de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een tweedaags bezoek, waar ze morgen president Zelensky ontmoeten. In de uitzending spreken we met verslaggever Kysia Hekster in Kiev en met deskundigen over de sanctie-opties.

Spanning aan Russisch-Oekraïense grens loopt op

Hoe logisch is het opnieuw verlengen van de coronaspoedwet?

Veel coronamaatregelen zijn wettelijk verankerd via de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, oftewel de coronaspoedwet. Een ingrijpende wet, want die geeft de regering bevoegdheden die ze normaal niet heeft.

Om de coronamaatregelen na maart geldend te houden moet het kabinet er binnenkort voor kiezen de wet voor de vijfde keer te verlengen. Maar hoe logisch is dat in de huidige fase van de pandemie?

We bespreken het met hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit Leiden Wim Voermans.

Hoe logisch is het opnieuw verlengen van de coronaspoedwet?

Repareren kun je leren

We gebruiken steeds meer elektrische apparaten, en als iets stuk is of oud is kopen we gemakkelijk een nieuwe. Het gevolg is een snel groeiende berg afval met een stekker of batterij. Een mogelijke oplossing: vaker proberen te repareren.

Sommigen pleiten voor 'recht op reparatie': consumenten moeten producten die ze aanschaffen makkelijk en goedkoop kunnen repareren, ook jaren na aanschaf. De Europese Commissie komt later dit jaar met een voorstel in die richting.

Repareren kun je leren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl