Farid Azarkan in het bewuste debat

Denk-leider Azarkan ging na positieve coronatest toch naar Kamerdebat

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

Farid Azarkan, partijleider en fractievoorzitter van Denk, heeft in maart van dit jaar de coronaregels geschonden. Azarkan was positief getest maar ging desondanks naar de installatie van de nieuwe Tweede Kamer. Ook nam hij deel aan het daaropvolgende debat over de positie van demissionair premier Mark Rutte.

Azarkan negeerde daarmee de toen geldende coronaregels, die voorschreven dat hij ten minste vijf dagen in thuisisolatie moest. Hij ging al na drie dagen naar de Kamer.

Dat blijkt uit WhatsAppgesprekken tussen de fractieleden van Denk en een medewerker, die Nieuwsuur in bezit heeft. Verschillende bronnen bevestigen het. Denk zegt dat de partij "vanwege de privacy en de veiligheid van onze Kamerleden nooit commentaar geeft op medische gegevens". "Wel kunt u ervan verzekerd zijn dat we altijd verantwoord handelen conform consultaties met huisarts en de GGD."

De GGD laat desgevraagd weten dat in die tijd het advies gold om minimaal vijf dagen in isolatie te gaan, ook als iemand geen klachten had.

Kabinet gaat onverantwoord om met coronaregels.

WhatsApp Farid Azarkan

Afgelopen anderhalf jaar hadden meer politici moeite met het naleven van de coronaregels. Zo moest minister Ferd Grapperhaus (Justitie) excuses aanbieden nadat op zijn huwelijk de anderhalvemeterregel niet altijd was aangehouden. En Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet kwam in het nieuws omdat hij coronagerelateerde klachten had, maar zich niet liet testen. Voormalig minister Ank Bijleveld (Defensie) kreeg kritiek omdat zij vorig jaar met Kerst een kerkdienst bezocht, nadat het kabinet had opgeroepen die online te volgen.

Besmettingshaard

Verschillende bronnen bevestigen dat er direct na de verkiezingen van 17 maart binnen Denk een corona-uitbraak was. Nederland zat toen midden in de derde golf van de coronacrisis, met een gedeeltelijke lockdown met een avondklok, gesloten horeca en hoger onderwijs en winkelen alleen op afspraak.

Na de verkiezingen kreeg Denk in de exitpoll in eerste instantie twee zetels, maar de dag na de verkiezingen werden dat er toch drie. De partij vierde dat met een klein feest, waarna veel medewerkers van Denk besmet raakten.

Ik voel me kiplekker. Gisteren getest en positief.

WhatsApp Farid Azarkan

De gekozen Kamerleden Tunahan Kuzu en Stephan van Baarle testen op 21 maart positief, zo blijkt onder meer uit een WhatsApp-conversatie tussen de Kamerleden en een medewerker (in het bezit van Nieuwsuur). Zij gaan daarna in isolatie.

Als verkenner Kajsa Ollongren op 25 maart corona blijkt te hebben, appt Van Baarle: "We kunnen wel mooi het kabinet voor de bus gooien nu". Azarkan antwoordt: "Kabinet gaat onverantwoord om met coronaregels". Maar juist Azarkan zelf lijkt het niet zo nauw te nemen met die regels.

Verbazing

Een aantal dagen later doet Azarkan een test. Op 29 maart appt Azarkan: "Ik voel me kiplekker. Gisteren getest en positief." Een medewerker reageert dat hij aan de griffie zal doorgeven dat Azarkan op 31 maart dus niet bij de installatie van de nieuwe Kamer aanwezig kan zijn. Kuzu antwoordt: "Nog niet" en Azarkan direct daarna "Nog niet doen".

En een paar dagen later is Azarkan inderdaad gewoon aanwezig bij zijn installatie en de volgende dag doet hij volop mee aan het debat over de positie van Rutte. Nieuwsuur heeft WhatsAppjes ingezien van medewerkers die hierover hun verbazing tonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl