Farid Azarkan
NOS NieuwsAangepast

Haagse afdeling Denk en partijbestuur op ramkoers vanwege 'afluisterpraktijken'

De Haagse afdeling van Denk en het landelijk bestuur liggen op ramkoers en beschuldigen elkaar over en weer van chantage en ontoelaatbare uitlatingen. De beoogd lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, Abdoel Haryouli, mag van het partijbestuur die taak niet meer op zich nemen.

Het afdelingsbestuur van Denk Den Haag beschuldigt het partijbestuur van afluisterpraktijken. Gesprekken die leden hadden met partijleden, kennissen en familieleden zouden zijn opgenomen en Haryouli zou met de opnames zijn gechanteerd, onder meer om hem te dwingen zijn lijsttrekkerschap op te geven. De lokale politici spreken van een "grof schandaal".

Maar het landelijk bestuur van Denk spreekt de beschuldigingen in een verklaring tegen. Volgens hen is er iets heel anders aan de hand en heeft Haryouli kwetsende en racistische uitlatingen gedaan waar hij niet van terug wil komen.

Volgens Denk-leider Azarkan "slaat Haryouli wild om zich heen" en is van afluisterpraktijken geen sprake. Hij spreekt van verwikkelingen die "meer iets zijn voor een Netflix-serie".

Haryouli spreekt tegen dat hij zich racistisch heeft uitgelaten. Uitspraken van hem bij het bewuste etentje zijn uit de context gehaald, stelt hij. Andere sprekers zouden in de opnames niet meer te horen zijn. "Ze zijn op zoek gegaan naar iets waarmee ze mij lijsttrekker-af konden maken", zegt Haryouli tegen de NOS.

Fantasiewereld

Het afdelingsbestuur in Den Haag beschuldigt het landelijk bestuur er verder van dat het een onderzoek naar de gang van zaken heeft geweigerd. "Onbegrijpelijk", aldus de Haagse afdeling. "De lokale bestuursleden van Denk Den Haag en andere betrokkenen voelen zich onveilig, hun privacy is ernstig aangetast en mogelijk zijn er strafbare feiten gepleegd", schrijft het lokale bestuur op Twitter.

Het landelijk bestuur schrijft in de verklaring dat het hen is opgevallen dat "de heer Haryouli zichzelf heeft wijsgemaakt dat er allerlei complotten tegen hem zijn gesmeed" en dat hij "in zijn eigen fantasiewereld is gaan leven".

Haryouli had tot vandaag 18.00 uur de tijd gekregen om alsnog spijt te betuigen. Hij heeft daaraan geen gehoor gegeven, waarop het bestuur zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap heeft geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl