Demissionair minister Hugo de Jonge zei het vrijdag zonder omhaal van woorden: als iedereen gevaccineerd was geweest, hadden we nu geen probleem in de ziekenhuizen. Vooral in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het aantal vaccins achtergebleven bij het landelijk gemiddelde. En daarom proberen de GGD's in deze steden met man en macht mensen laagdrempelig aan het vaccin te krijgen.
Volgens Anette de Boer, directeur publieke gezondheid van de GGD Haaglanden, heeft het zeker zin om "fijnmazig" te prikken, zoals de GGD het noemt. "Ik denk niet dat we hierdoor de 100 procent halen. Maar iedere prik telt."
Eerst bidden, dan prikken
In het Turks Islamitisch Cultureel Centrum (TICS) in Den Haag merken ze dagelijks dat mensen in de wijk terughoudend zijn met vaccineren. "Vandaag werd ik weer geappt door een zoon van een man die op de IC in coma moest worden gebracht. Hij smeekt me om hulp voor zijn vader en wilde al dat we de uitvaart gingen verzorgen", zegt stichtingsvoorzitter Tahsin Çetinkaya.
Vol overtuiging zorgt hij al maanden dat de GGD op vrijdag na het gebed komt vaccineren. Buurtbewoners kunnen er zonder afspraak binnen lopen.
En het helpt, ziet Çetinkaya. "Voor de meeste mensen geldt dat de informatie van de overheid ze niet heeft bereikt. Bijvoorbeeld omdat ze geen Nederlands spreken. Bovendien gingen er allerlei geruchten rond in de gemeenschap. Bijvoorbeeld dat je onvruchtbaar kon worden van de prik. Nadat we alle jongeren hadden uitgenodigd, liet ineens 95 procent zich alsnog vaccineren."
Niet altijd weigeraars
Terwijl steeds meer mensen zich melden voor de boosterprik, zijn er nog steeds ruim 2 miljoen mensen niet gevaccineerd. Hoewel zo'n miljoen ongevaccineerden naar schatting de ziekte heeft doorgemaakt en daardoor beschermd is, blijven er zo'n 1,2 miljoen mensen nog onbeschermd. De meeste daarvan wonen in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een deel op de Biblebelt.
De vaccinatiegraad onder volwassenen is in heel Nederland zo'n 84 procent. In de drie grote steden is het tussen de 70 en 75 procent.
Vooral in wijken met veel bewoners met een migratieachtergrond is de vaccinatiebereidheid laag. Maar niet iedere ongevaccineerde is een echte weigeraar, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Er valt in die wijken dus nog veel te winnen.
Dat merkt ook GGD'er De Boer. "De ongevaccineerden hier hebben vaak een taalachterstand en hebben dus niet de juiste informatie gekregen. En daarom moeten we er alles aan doen om ze alsnog te bereiken."
'Hadden eerder campagne moeten voeren'
Ook artsen gaan in de drie grote steden iedere week de straat op om mensen over te halen. Via het online platform Gezondheidskloof roepen ze elkaar op om aan deze campagne mee te werken.
Volgens een van de initiatiefnemers, arts Aurélie Girbes, is het echt de moeite om mensen over te halen. "De echte tegenstanders bereik je niet maar het lukt iedere dag weer om mensen te overtuigen. Ze vertrouwen misschien de overheid niet maar luisteren vaak wel naar ons."
TICS-voorzitter Çetinkaya denkt dat het zou hebben geholpen als eerder campagne was gevoerd in de wijken waar nu de argwaan het grootst is. "We hebben er allemaal van geleerd."