Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel. ANP
Nieuwsuur

De situatie in Ter Apel is zo ernstig dat de Veiligheidsregio Groningen een procedure start tegen de Rijksoverheid. Daarbij wordt de minister om bijstand gevraagd. Zo'n procedure wordt normaal gesproken gebruikt bij crises of rampscenario's. "Dat is waar we nu in zitten. Een zeer ernstige crisis", zegt Koen Schuiling van Veiligheidsregio Groningen in Nieuwsuur.

Vijfhonderd extra opvangplekken voor asielzoekers, dat werd vandaag beloofd door demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD). Maar dit verandert niet genoeg aan de ernstige situatie in Ter Apel, vindt de Veiligheidsregio Groningen.

"Het is in feite een druppel op een gloeiende plaat", zegt Schuiling. "Het aantal mensen dat hier elke dag asiel zoekt, is onverminderd groot. En de toezegging van Broekers-Knol, kenden we al." De artikel 51-procedure noemt Schuiling "het uiterste wat we konden doen".

Duizenden extra plekken zijn nodig om de toestroom van asielzoekers "op humane wijze op te kunnen vangen", zegt Schuiling. "In een GGD-rapport staat onder andere de zin: 'de kinderen spelen in het afval'. Het is onveilig, heel risicovol qua besmettelijkheid en brandgevaarlijk omdat heel veel mensen in kleine ruimtes op elkaar zitten. Kortom: het is een onhoudbare situatie."

Met de artikel 51-procedure maakt de Veiligheidsregio Groningen gebruik van een bevoegdheid uit De Wet veiligheidsregio's. "We hebben een brief geschreven aan de minister. Daarin staat dat we het niet meer alleen kunnen oplossen. Daarbij verzoeken we dus de minister om bijstand."

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kondigt in Ter Apel de 500 extra opvangplekken aan. ANP

Schuiling pleit voor aanmeldcentra in andere gemeenten, zodat het tempo hoger wordt. Ook zijn er meer opvangplekken nodig. "En die zijn er, er zijn op zich wel locaties beschikbaar. Maar ze moeten wel worden opengesteld."

Het opvangcentrum in Ter Apel zit al weken bomvol. Ook vannacht zitten volgens Schuiling enkele honderden personen te veel in het centrum, terwijl er in totaal plek is voor zo'n 2000 mensen.

Eerder deze week sprak burgemeester Jaap Velema van Ter Apel al over een 'crisis'. Hij riep het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Rijk op om onmiddellijk voor crisisnoodopvang te zorgen.

STER reclame