De uitzending van vrijdag 8 oktober: Wat betekent uitspraak Polen voor Europa? / Advocaat, neef van Taghi, aangehouden / Woonwijk gesloopt door klimaateisen / Waarom werkt de gasrotonde niet?

Wat betekent uitspraak Pools recht voor Europa?

Uitspraken van Poolse rechtbanken wegen zwaarder dan het Europese recht. Dat is het langverwachte oordeel van het Constitutionele Hof van Polen in een zaak die de verhouding tussen Polen en Brussel op scherp zet. De Poolse regering moet de uitspaak nog rechtsgeldig verklaren, voordat hij van kracht wordt. EU-landen reageren verbolgen op de uitspraak. Maar wat betekent dit precies voor Europa? En wat kan de Europese Unie doen?

We spreken John Morijn, bijzonder hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen. En ook Maciej Taborowski, Pools jurist en plaatsvervangend ombudsman van de Poolse overheid.

'Dit probleem kan uitlopen op een Polexit'

Advocaat, neef van Taghi, aangehouden

Vandaag heeft de politie de neef van Ridouan Taghi aangehouden. Uit communicatie tussen de 38-jarige man en Taghi blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat hij vermoedelijk bezig was een gewelddadige uitbraak te organiseren.

Omdat de aangehouden man advocaat is, had hij vrijelijk toegang tot zijn neef in de gevangenis. Zo kon Taghi "onbelemmerd" contact houden met de buitenwereld en zijn criminele activiteiten voortzetten, zegt het OM.

We bespreken het nieuws met Jan Meeus, misdaadverslaggever van NRC Handelsblad.

'Volgens mij is dit nog niet eerder voorgekomen'

Woonwijk gesloopt door verscherpte klimaateisen

Ze liggen naast elkaar in Amersfoort: de volkswijkjes Jericho en Jeruzalem. Alle twee uit de dezelfde periode: de wederopbouw. Jeruzalem werd een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd, maar Jericho wordt nu gesloopt. Niet omdat de woningen in Jericho zoveel slechter zijn dan die in Jeruzalem, maar omdat de klimaateisen zijn verscherpt. De bewoners van Jericho kunnen het nog nauwelijks geloven en komen in verzet tegen de dreigende sloop.

OND Jericho en Jeruzalem

Waarom werkt de gasrotonde niet?

Sinds het besef kwam dat Nederland geen gasproducent meer zou zijn, zette de politiek vol in op de zogenaamde gasrotonde. Er werden miljarden geïnvesteerd in een netwerk van pijpleidingen dat ons land de spil van de gashandel in Noordwest-Europa moest maken en voor betaalbaar gas zou zorgen.

Maar nu rijst de gasprijs de pan uit. Hoe kan dat?

We bespreken het met Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme en hoogleraar geopolitiek en energie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

OND Gasrotonde Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl