Tata-topman: 'We eten, wassen en rijden in staal, we moeten het hier produceren'

Stof uit de fabriek van Tata Steel in IJmuiden dat neerdaalt in de omgeving, is gevaarlijk voor kinderen, blijkt uit een rapport dat donderdag verscheen. Maar de fabriek verplaatsen is geen oplossing, zegt Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, in Nieuwsuur.

"We wassen in staal, we eten uit staal, we rijden in staal. De hele samenleving is gebouwd op staal. En wij vinden ook dat je dat in Nederland zou moeten maken."

Lood

Het RIVM-rapport wijst vooral op het lood dat vrijkomt uit de fabriek wat tot neurologische aandoeningen bij kinderen kan leiden. Tata trok eerder al 300 miljoen euro uit voor oplossingen. "De grootste effecten gaan we zien van een filterinstallatie", zegt Van den Berg.

Die oplossing is in 2023 doorgevoerd. Sneller lukt niet. "Dat is erg naar, dat snappen we."

Het maken van staal is belangrijk voor Nederland. Het moet gewoon schoon.

Hans van den Berg, directievoorzitter Tata Steel Nederland

Het rapport is niet het eerste dat wijst op de schadelijke gevolgen van de aanwezigheid van de staalfabriek. In de omgeving is stank- en geluidsoverlast. In stof dat op de grond terechtkomt zitten kankerverwekkende stoffen. Mensen worden vaker ziek en longkanker komt er vaker voor. De luchtkwaliteit is er slecht.

"De problematiek is natuurlijk niet nieuw, en we zijn ook al volop bezig met het nemen van maatregelen", zegt Van den Berg. "We zullen er alles aan doen om die zo snel mogelijk door te voeren."

Veel omwonenden maken zich al lange tijd hard voor minder uitstoot door Tata Steel. Sommigen pleiten juist voor behoud van de fabriek en de (tienduizenden) banen. Dat leidt tot verdeeldheid, zelfs binnen één familie:

'Toen zei m'n zoon: wat moet je bij dat smerige bedrijf?'

Van den Berg erkent dat Tata, gezien de klachten die er al jarenlang zijn, eerder had kunnen beginnen met maatregelen nemen om de fabriek schoner te maken. "Er is veel gebeurd, maar ik denk dat daar een punt in zit."

Tegelijkertijd benadrukt hij dat Tata in IJmuiden "altijd gericht is op het voldoen aan de vergunningen" en al veel verbeteringen heeft doorgevoerd die eigenlijk wettelijk gezien niet eens hoefden. "En daardoor is de uitstoot al fors afgenomen."

De politiek is dus eigenlijk niet streng genoeg geweest voor Tata, zegt Van den Berg. "Maar ik wil niet alleen naar de overheid wijzen, we hebben ook een eigen verantwoordelijkheid."

Verantwoord staal

Toch is verhuizen geen optie die Tata overweegt. "Dat is weglopen voor de problemen. Je zou de problematiek in feite exporteren. Wij moeten het hier oplossen en wij hebben de mogelijkheid om dat te doen."

Hij doelt daarmee ook op een oplossing voor de hoge CO2-uitstoot. "We zijn de grootste CO2-uitstoter van Nederland. Dus wij moeten een heel grote stap maken. Het bedrijf zal er heel anders uitzien in de toekomst. Die investeringen zijn dermate groot, daar zullen we wel met de overheid in gesprek over moeten."

"Wij denken dat het heel goed mogelijk is om verantwoord staal te maken en wij denken ook dat het maken van staal belangrijk is voor Nederland. Het moet gewoon schoon."

Kijk hier het hele interview:

'Het maken van staal is belangrijk voor Nederland'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl