De uitzending van 7 augustus: Kritiek op vaccinatiebeleid / Groot onderzoek naar long covid / 10 jaar na Fukushima

Kritiek op vaccinatiebeleid

Steeds meer mensen demonstreren tegen het vaccinatiebeleid in verschillende landen, zoals in Frankrijk. Daar gingen vorige week ruim 200.000 mensen de straat op, omdat ze tegen de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel zijn. Ook de 'gezondheidspas', waarop staat of iemand recent is gevaccineerd of besmet is geweest, wordt bekritiseerd. Welk vaccinatiebeleid zou de Nederlandse regering moeten voeren? Theo Hooghiemstra, een jurist gespecialiseerd in gezondheid en privacy, vertelt zijn visie.

'Duw het niet door de strot van de mensen'

Groot onderzoek naar long covid

Er komt steeds meer erkenning voor de coronapatiënten die nog maanden kampen met ernstige gezondheidsklachten (long covid). Maar er is ook nog steeds heel veel onduidelijk over deze langdurige effecten. Daarom is deze week een groot Nederlands, wetenschappelijk onderzoek aangekondigd. Eén ding is zeker: het leven van een long covid-patiënt staat uit het niets compleet op zijn kop. We spreken onder meer iemand die hiermee te maken kreeg.

'Ik voel me gehandicapt'

'Olympisch feest van herstel', 10 jaar na Fukushima?

De Olympische Spelen hadden de 'Spelen van herstel' moeten zijn voor Japan, na jaren van rouw. Door corona ligt dat wat anders. En dat, terwijl met name in de regio Fukushima de gevolgen van de tsunami en kernramp nog altijd voelbaar zijn. Nieuwsuur spreekt inwoners die soms - ondanks alle tegenslagen - nog hoopvol zijn.

Wat komt er terecht van de 'Spelen van herstel'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl