Nieuwsuur
ANP

Tata Steel uit GGD-rapport geschrapt

De directeur van de GGD Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van Tata Steel werd geschrapt uit een GGD-rapport over mogelijke oorzaken van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad, dat documenten opvroeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de krant heeft directeur Bert van de Velden verschillende keren persoonlijk ingegrepen om een verband met Tata Steel te verwijderen. Het Noordhollands Dagblad zegt 345 pagina's aan e-mails en WhatsApp-berichten van GGD-medewerkers in te hebben gezien waarin dat wordt bevestigd. We spreken onderzoeksjournalist Bart Vuijk.

'Het was een expliciete opdracht om Tata uit het rapport te houden'

Wat laten de Amerikanen achter in Afghanistan?

Twintig jaar na de Amerikaanse inval in Afghanistan, vertrekken dit weekend de laatste Amerikaanse troepen. Ook andere NAVO-bondgenoten, waaronder Nederland, zijn de afgelopen dagen vertrokken. Hiermee komt een eind aan een lange en vooral ook controversiële missie, op een moment dat de Taliban juist weer aan een opmars bezig is.

Nieuwsuur ging kijken in het afgelegen Afghaans dorpje Qarbakh, waar de bewoners met een dubbel gevoel terugkijken op de missie en zich opmaken voor de terugkeer van de Taliban. Te gast is generaal buiten dienst Mart de Kruif. Hij was commandant Landstrijdkrachten tussen 2011 en 2016.

'Ik ben moe, we zijn toe aan rust'

STER reclame