Nieuwsuur
ANP

In gesprek met de burgemeester

"Dat dit kan in mijn stad en in Nederland", zei burgemeester John Jorritsma in reactie op de rellen die 24 januari uitbraken in zijn stad Eindhoven. Waterkanonnen, paarden, honden en wapenstokken werden ingezet om een einde te maken aan de verboden demonstraties tegen de coronamaatregelen van de regering. Een dieptepunt voor de stad, de schade was enorm. Maar mede door de techsector maakte Eindhoven in coronacrisis ook een enorme economische groei door.

Hoe is het om burgemeester te zijn van Eindhoven dit coronajaar? In onze nieuwe serie 'burgemeester-gesprekken' trappen we vanavond af met burgemeester John Jorritsma (VVD).

Een gesprek met de burgemeester van Eindhoven

Migranten als 'wapen' bij diplomatieke ruzie

Is het maken van migratieafspraken met landen buiten Europa dé manier om tot een goedwerkende migratiepolitiek te komen? Vanuit Spanje klinkt een waarschuwing: pas op met dit soort akkoorden. Want daarmee maakt de EU zichzelf kwetsbaar en chantabel, waarschuwen een vooraanstaande Spaanse veiligheidsexpert en een politicoloog. Donderdag en vrijdag komen Europese leiders bijeen in Brussel om erover te praten.

Vanavond bij ons een reportage van Europa-correspondent Saskia Dekkers en een gesprek met EU-correspondent Sander van Hoorn.

'De EU maakt zichzelf kwetsbaar en chantabel'

Wat betekent het verdwijnen van Apple Daily?

De Hongkongse oppositiekrant Apple Daily verschijnt deze week voor het laatst. Dat heeft de uitgever besloten, nadat vorige week de leiding van de krant werd opgepakt en de banktegoeden werden bevroren. Hoe gaat het op dit moment met de gearresteerde journalisten? En welke invloed heeft dit op andere media in Hongkong? We spreken Eric Wishart, docent journalistiek in Hongkong en een bekende van de eigenaar van Apple Daily.

Het einde van de vrije pers?

STER reclame