Agenten bij de receptie van de Apple Daily
NOS Nieuws

Politie Hongkong doet inval bij pro-democratische krant, leiding gearresteerd

In Hongkong zijn zo'n 200 agenten de redactie van de Apple Daily binnengevallen, omdat deze pro-democratische krant de nationale veiligheidswet zou hebben geschonden.

Hoofdredacteur Ryan Law en vier andere leidinggevenden zijn opgepakt. Computers werden doorzocht en de telefoons en laptops van redacteuren zijn in beslag genomen.

Ook zijn banktegoeden bevroren van drie bedrijven die met de Apple Daily verbonden zijn.

"Plaats delict"

De minister van Veiligheid van Hongkong, John Lee, noemt de redactievloer een "plaats delict". In tientallen artikelen zou de krant krachten in het buitenland hebben aangemoedigd om sancties tegen Hongkong en China in te stellen.

"Dit zijn geen normale journalisten. Werk niet met ze samen", zei de minister tegen collega-journalisten. "Blijf bij ze vandaan, anders krijg je er spijt van."

Hoofdredacteur Ryan Law wordt door de politie meegenomen

Een internationale organisatie voor de bescherming van persvrijheid zegt dat met de arrestaties het laatste restje geloof dat in Hongkong persvrijheid bestaat, verdwenen is.

"China schakelt een krant uit die als een irritant criticus wordt gezien, maar de bevolking van Hongkong betaalt een hoge prijs", zei Steven Butler van het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ).

Jimmy Lai

De Apple Daily is eigendom van mediamagnaat Jimmy Lai. De 73-jarige Lai werd vorige maand tot een celstraf van veertien maanden veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de massale demonstraties van 1 oktober 2019 tegen het bestuur van Hongkong en de regering in Peking.

Die straf kwam boven op een veroordeling van een jaar voor het organiseren van een andere demonstratie.

Sinds een jaar is in Hongkong een veiligheidswet van kracht, speciaal bedoeld om einde maken aan de langdurige politieke onrust daar. Tussen maart 2019 en de invoering van de wet, werd er massaal gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl