FNV: verplicht AED voor bedrijven met 50 werknemers

Vakbond FNV wil dat bedrijven met vijftig werknemers en meer verplicht moeten worden een AED te hebben. Volgens de vakbond zou deze regel moeten worden toegevoegd aan de Arbowet.

Afgelopen zaterdag zagen veel mensen hoe de Deense voetballer Christian Eriksen onwel werd tijdens de EK-wedstrijd Denemarken - Finland. Hij werd daarop gereanimeerd met een AED, een apparaat waarmee het hartritme weer kan herstellen door het geven van een schok. Die behandeling redde waarschijnlijk zijn leven.

"Een AED op de werk vloer is heel erg belangrijk", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong tegen Nieuwsuur. "Ongeveer 9 miljoen mensen brengen het grootste deel van hun dag op het werk door, dus de kans dat het daar gebeurt is heel groot en het belang van het hebben van een AED daar dus ook."

Volgens EHBO-cursusleider Koen Wiegman verhoogt een AED de overlevingskansen tijdens een reanimatie enorm:

'Vroeger had je een dokter met strijkijzers, maar die was vaak te laat'

De FNV weet niet hoeveel AED's er momenteel bij bedrijven hangen. Uit onderzoek blijkt volgens de FNV dat zeventig procent van de bedrijven niet voldoende doet aan preventiebeleid op de werkvloer.

"Je zou er op de werkvloer gewoon over moeten kunnen praten, maar heel vaak gebeurt dat niet", zegt Jong. "We hebben daarom een wet nodig. Als wij het vriendelijk vragen gaat het niet gebeuren, dus daarom heb je wel een wet nodig."

Voor onnodig hoge kosten voor werkgevers is de FNV niet zo bang. "Een AED kost 1500 euro. Maar wat is dat voor bedrag als het om levens gaat?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl