Aangepast

Dit zijn de belangrijkste foto's uit de Nederlandse geschiedenis

Een tijdje terug kreeg een groep foto-experts een taak: kies 100 onderscheidende foto's die samen de geschiedenis van de Nederlandse fotografie vertellen. Ze kozen er 99, over de Tweede Wereldoorlog, ons koloniale verleden en slavernij. Maar ook over voetbalfans, homo-emancipatie en de Deltawerken. Het publiek mag de 100ste foto bepalen.

Vooral laten de foto's zien hoe de fotografie zich ontwikkelde: van een uur stilzitten voor één zwart-witportret tot supersnel selfies schieten voor al je volgers. Al bewijst de canon ook: een écht uitzonderlijke foto, maak je niet zomaar.

Tik op de afbeelding hieronder om een deel alvast te bekijken. Van 19 foto's kun je het bijzondere verhaal lezen, zien of beluisteren. Zo hoor je het verhaal achter een iconische foto die gebruikt werd bij de Black Lives Matter-protesten én achter een van de allereerste naaktportretten. In totaal duurt het zo'n acht minuten, maar je kunt verhalen overslaan:

De Eregalerij van de Nederlandse Fotografie is vanaf deze week permanent te zien in de nieuwe vleugel van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl