Aangepast

Meerderheid docenten ziet opening scholen nog niet zitten, zegt CNV

Geen anderhalve meter afstand, geen mondkapjes en vijf dagen per week open: de middelbare scholen kunnen op 31 mei mogelijk weer volledig open. Maar niet alle leraren staan daar om te springen, zegt onderwijsvakbond CNV.

De vakbond zette onder 5400 leden een vragenlijst uit, waarop 1380 leden reageerden: 26 procent zegt zich nog niet veilig te voelen, 19 procent maakt zich zorgen om de continuïteit van het onderwijs, omdat ze meer quarantaines en hoger ziekteverzuim verwachten.

Eén van die kritische leraren is natuurkundedocent Henk-Jan Dozeman van RSG Pantarijn. Hij staat graag weer snel voor de klas, maar liever niet onder de huidige voorwaarden. "Hoe moeilijk is het om docenten gewoon in te enten?" vraagt hij zich af.

Dozeman vindt vaccinatie een voorwaarde om weer gewoon les te kunnen gaan geven, aangezien het op de dagen dat er nu wel onderwijs is het al erg druk is op zijn school. "Het is hier nu net zo druk als op Koningsdag, met het enige verschil dat hier niet wordt gedronken en gezongen."

Afstand tussen leraren en leerlingen

Vorige week werd bekend dat het kabinet volgens ingewijden mikt op een heropening van de scholen in de week van 31 mei. Bij de heropening is het de bedoeling dat de basismaatregelen tegen het coronavirus niet meer hoeven te worden gehandhaafd, aangezien die in een vol schoolgebouw niet uitvoerbaar zijn.

De VO-raad en LAKS pleitten op dinsdag 11 mei nog voor een volledige opening in de week na Pinksteren, namelijk op 25 mei.

In de praktijk zie ik elke dag kinderen die hier onder gebukt gaan.

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy

OMT-lid en kinderarts Károly Illy vindt het hoognodig dat de scholen weer snel open gaan. Hij ziet hoe de lange periode van thuisonderwijs bij veel kinderen een negatief effect heeft gehad op de mentale gesteldheid.

"In de praktijk zie ik elke dag kinderen die hier onder gebukt gaan", zegt Illy tegen Nieuwsuur. "Kinderen die in hun schulp zijn gekropen, die somberder zijn geworden, die zichzelf niet zijn. Iedere dag weer. Dat zie ik niet alleen, dat zien al mijn collega-kinderartsen in het hele land ook. En ook de kinder- en jeugdpsychiaters zien dit."

Illy snapt de zorgen van veel leraren. "Maar, aan de andere kant is het zo dat de oudere leraren gelukkig allemaal zijn gevaccineerd. De kwetsbare leraren worden inmiddels ook allemaal gevaccineerd, dus dat is het goede nieuws. En ik ben er van overtuigd dat we zulke maatregelen kunnen nemen dat het veilig is op school voor zowel leraren als leerlingen."

Hij heeft het dan over het bewaren van afstand tussen leraren en leerlingen. En de aanwezigheid van sneltesten, die nu over de scholen worden verspreid. Daarmee kunnen ook leerlingen die geen symptomen hebben, zich twee keer per week testen.

'Ontzettend blij'

Een meerderheid van de respondenten, namelijk 72 procent, zegt op dit moment nog niet te zijn gevaccineerd. Slechts een minderheid van 15 procent is echt enthousiast over de heropening.

Niels Hexspoor, docent filosofie aan het Corderius College in Amersfoort, is vooral 'ontzettend blij' dat de scholen weer opengaan. "Je hebt veel leerlingen op het vwo die prima kunnen werken met veel vrijheid. Maar met name bij de havo en de mavo-leerlingen zie ik dat die echt aandacht nodig hebben en hulp om aan het werk te gaan."

Hexspoor snapt dat docenten het eng te vinden. "Ik heb zelf corona gehad en ik ben er behoorlijk ziek van geweest. Maar ik denk echt dat als je je aan de regels houdt, je die kans heel erg kunt verkleinen." Hij noemt ook de testen, die in een grote bus naar school komen. "Leerlingen kunnen zich twee keer in de week testen. Ik denk dat je daar het aantal coronagevallen een boel mee kan terugdringen."

Het OMT komt vrijdag met een definitief advies voor het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl