Heeft de bitcoin nog toekomst, na beslissing van de machtige Musk?

Ruim 15 procent daalde de koers van de bitcoin vandaag. De aanleiding: Elon Musk die de stekker uit de digitale munt trok bij zijn autobedrijf Tesla. Het roept de vraag op wat de toekomst is van de digitale munt, die klaarblijkelijk eenvoudig aan het schommelen is te krijgen.

"Het zegt dat de bitcoin op dit moment vooral een speculatieobject is en geen betaalmiddel", zegt econoom Mathijs Bouman. "De bitcoin mist veel eigenschappen van een betaalmiddel. De belangrijkste: het is niet waardevast. Het is heel lastig om met de bitcoin te betalen, omdat-ie zo fluctueert."

En die fluctuatie is nu erg zichtbaar, ziet ook ING-econoom en cryptodeskundige Teunis Brosens. Mensen met een grote naam en een achterban, kunnen daarin van grote invloed zijn. "Velen denken: als Elon Musk het zegt, dan zal het wel zo zijn. Als er íemand is die een munt kan beïnvloeden, dan is het Musk wel."

Musk kocht in februari nog 1,25 miljard euro aan bitcoins, waarna mogelijk werd om met de digitale munt Tesla's te kopen. Vandaag laat hij via Twitter weten: "Cryptovaluta's zijn op veel gebieden een goed idee en hebben volgens ons een veelbelovende toekomst, maar dit mag niet ten koste gaan van het milieu."

Wat Musk doet, zijn precies de streken die je uithaalt als je wilt manipuleren.

Teunis Brosens, cryptodeskundige

Brosens noemt het 'flipflop-gedrag' van Musk. "Ik vind het vermoeiend. De schade aan het milieu die de Bitcoin aan kan richten, is helemaal geen nieuws. Dat weten we allemaal al jaren." Brosens sluit daarom ook niet uit dat Musk de markt doelbewust manipuleert. "Wat hij nu doet, zijn wel precies de streken die je uithaalt als je de koers wilt manipuleren."

Croissantje van een bitcoin?

De forse koersdaling van de bitcoin, en daarmee ook van veel andere digitale munten, baart Brosens niet veel zorgen. "De aandelenmarkten staan nog op recordhoogte, de rentes zijn laag. Veel mensen vragen op dit moment: waar kan ik geld verdienen met m'n spaargeld? Dan komt toch de cryptomarkt in beeld. Dat is vandaag en morgen ook nog steeds."

Maar gaan we er ook ooit producten mee kopen? "Je kunt je best een wereld voorstellen waar met een andere munt wordt betaald", zegt econoom Bouman. De rol van overheden wordt wel cruciaal, denkt hij. "Dan kan het gereguleerd worden en dan wordt het een 'normaal' en stabiel betaalmiddel."

Michaël van de Poppe, een fervent cryptohandelaar, heeft nog genoeg vertrouwen in de huidige cryptomunten. "We zitten nu in de fase waarin iedereen wil investeren en de meesten nog niet begrijpen wat crypto daadwerkelijk is. Het 'echte' gebruik komt later. Crypto is de toekomst. Ik denk dat we over vijf jaar een croissantje ervan kunnen kopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl