Nieuwsuur
Nieuwsuur

Conflict tussen Israël en Palestijnen houdt aan

In drie dagen tijd zijn vanuit de Gazastrook ruim 1600 raketten afgevuurd op Israël. En het geweld houdt aan. Ondertussen is er in Israël ook geweld tussen Joden en Palestijnen onderling. Wat zijn de parallellen met eerdere conflicten? Hoe kan de oorlog worden gestopt?

We spreken Robert Serry, voormalig VN-gezant in Israël en coördinator van het vredesproces in het Midden-Oosten.

Voormalig VN-gezant Robert Serry over het conflict

Opnieuw een scheuring in Forum voor Democratie

Wybren van Haga splitst zich met twee andere Kamerleden af van Forum voor Democratie. Samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim gaat hij als zelfstandige fractie in de Tweede Kamer door. Forum voor Democratie houdt hierdoor vijf zetels over.

We spreken onderzoeksjournalist Harm Ede Botje, die een boek schreef over het leiderschap van Thierry Baudet. Welk patroon is te zien bij Baudet en zijn partij? Kan het ook eens écht misgaan voor de partijleider?

Harm Ede Botje over het leiderschap van Baudet

De ondergang van de bitcoin?

Drie maanden geleden investeerde Tesla nog 1,25 miljard euro in de bitcoin. Daarmee bereikte de koers van de digitale munt een record. Maar vandaag besluit de Amerikaanse autofabrikant per direct toch geen bitcoin meer te accepteren. Oprichter Elon Musk zegt zich nu zorgen te maken over de milieueffecten van de energie die nodig is voor de digitale munt. De koers van bitcoin is na de aankondiging weer met ruim 15 procent gezakt.

Hoeveel toekomst heeft de digitale munt nog? We spreken onder meer economen Teunis Brosens van de ING en Mathijs Bouman.

Economen Teunis Brosens en Mathijs Bouman over de bitcoin

STER reclame