Nieuwsuur
ANP

Waar mogen we naartoe en waar zijn we welkom?

Het demissionaire kabinet heeft vanmiddag in het Catshuis nog geen definitieve knoop doorgehakt over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Ingewijden zeggen dat er eerst nog meer moet worden uitgezocht. Dinsdag komen de meest betrokken ministers opnieuw bij elkaar en is er 's avonds weer een persconferentie. Daarin zal het kabinet waarschijnlijk meer bekendmaken over de reismogelijkheden na 15 mei. Op die datum loopt het algehele negatieve reisadvies af, dat nu nog voor de hele wereld geldt. Welke landen zien de Nederlanders nu al graag komen?

Zwolle langzaamaan weer terug naar normaal

De winkelstraten ontwaken weer uit hun winterslaap. Op sommige plaatsen is het zelfs al weer druk. Nieuwsuur volgde het afgelopen jaar ondernemers in Zwolle. In de hoofdstad van Overijssel heeft de gemeente straten afgesloten voor fietsers en auto's en in de belangrijke hoofdstraat eenrichtingsverkeer ingesteld. Ondanks de maatregelen was het dit weekend toch druk in de binnenstad.

Binnenstad Zwolle ontwaakt uit lange winterslaap

Zweden legt coronabeleid onder de loep

Velen zien Zweden als het Walhalla van de coronamaatregelen. De Zweden doen het zonder zonder lockdown en zonder avondklok, waarbij restaurants, sportclubs en scholen gewoon open blijven. Toch is er een keerzijde. Want hoewel de inentingscampagne goed op gang is, krijgt het land het aantal besmettingen nog niet goed onder controle. Het aantal besmettingen liep begin dit jaar hard op en is nog steeds een van de hoogste binnen Europa. Ook het aantal mensen dat overleed, kende een enorme piek en is - ondanks een scherpe daling - nog steeds relatief hoog. Als eersten houden de Zweden nu de gekozen corona-aanpak grondig tegen het licht.

De Zweedse aanpak coronacrisis nader bekeken

STER reclame