Vaccinatiecampagne in zwaar getroffen India komt moeilijk op gang

Het aantal besmettingen blijft in India rap stijgen. Het virus treft nu ook veel meer twintigers en dertigers dan eerder, en zelfs kinderen en baby's. De regering hoopt het tij te keren met een snellere vaccinatiecampagne. Maar juist daar gaat het mis.

India brak gisteren een triest record, namelijk maar liefst 400.000 besmettingen op één dag. In diezelfde 24 uur stierven ook nog eens 3500 mensen aan de gevolgen van covid. "De situatie in India is rampzalig", vertelt een arts aan Nieuwsuur. "We kunnen niet alles doen wat nodig is. Het is aan politieke leiders, maar ook aan de bevolking te wijten dat het hier steeds slechter gaat."

De Indiase regering hoopt dat een massale vaccinatiecampagne de golf het hoofd kan bieden. Alleen dat loopt nog niet lekker:

Vaccinatie India komt niet goed op gang.

Op dit moment is nog maar 11 procent van de 1,3 miljard Indiërs ingeënt. Tot nu toe werden alleen ouderen gevaccineerd, maar vanaf vandaag mogen alle mensen boven de achttien langskomen.

Ironisch genoeg staat in India een van de grootste vaccinfabrieken ter wereld. Maar de vaccins die daar worden ontwikkeld verdwijnen voor een groot deel naar andere landen, zoals in West-Europa. India ontvangt daarom hulp van landen als Rusland, Frankrijk en Thailand. Maar de problemen zijn zo groot dat die hulp een druppel op een gloeiende plaat is.

Nieuwsuur-correspondent Aletta André ziet van dichtbij hoe moeizaam de campagne gaat. "In het begin van het jaar werden nog veel vaccins geëxporteerd. Ook gaf India vaccins weg aan armere landen. Maar dat ging ten koste van de bestellingen van vaccins voor India zelf."

De Indiase overheid riep mensen op zich niet zomaar te melden bij vaccinatiepunten maar zich eerst online te registreren. En juist dat laatste ging fout. "Mensen kregen hun sms-code niet, en eenmaal geregistreerd bleek dat je helemaal geen afspraak kon maken."

Volgens André zit het er bovendien nog niet op: de golf blijft nog wel even voortduren. "De piek wordt misschien wel pas eind mei verwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl