IC Amphia Ziekenhuis

Amphia Ziekenhuis in Breda bereidt zich voor op 'code zwart'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

In het Amphia Ziekenhuis in Breda is de IC-capaciteit voor coronapatiënten weer flink opgeschaald. Sinds 19 april zijn ook alle bedden van de nood-IC bezet. Het ziekenhuis heeft nog maar twee of drie bedden vrij voor andere spoedgevallen. En dat terwijl het RIVM voor het einde van de maand een scherpe daling voorspelt van het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen.

Medisch-manager van de IC, Merijn Kant, was "verbijsterd" toen hij de afgelopen week de persconferentie zag, waar enkele versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd. "Het strookt helemaal niet met de huidige bezetting in de ziekenhuizen. Kennelijk zijn deze keuzes om andere redenen gemaakt. Ik ben gewoon bang dat we deze zorg niet meer aankunnen."

Kant bereidt het personeel op de IC's - ook met het oog op de meivakanties - voor op 'code zwart'. Bij dat scenario selecteren artsen wie wel en niet in aanmerking komt voor een plek op de intensive care. In Nederland is dat tijdens de coronapandemie nog niet voorgekomen. Kant: "Ik hoop dat we dat stadium niet bereiken, maar we houden met alles rekening."

Op alle afdelingen waar ze het afgelopen jaar met covidpatiënten te maken hebben, is in het Amphia de rek er inmiddels uit. "We maken ons ernstige zorgen." Kijk in deze video mee op de IC en de nood-IC van het ziekenhuis:

'We maken ons op voor code zwart'

Volgens Robert Wagenmakers, die het woord voert namens de specialisten in het Amphia, is de druk groter dan een jaar geleden. "We lopen een marathon. Steeds denken we dat de finish in zicht is, maar dan schuift die weer op. Dat heeft een enorm effect op onze organisatie. We hadden verwacht dat we op de piek waren aanbeland, maar nu blijkt dat we nog volop bezig zijn met de beklimming."

Het Amphia Ziekenhuis heeft door de nood-IC het aantal IC-bedden opgeschaald van 24 naar 39. De uitslaapkamer van de operatiezaal is daarvoor volgestouwd met bedden en apparaten. Die uitbreiding is alleen mogelijk omdat het personeel van de operatiekamers het IC-personeel ondersteunt. Eén IC-verpleegkundige zorgt niet voor één bed, zoals gebruikelijk is, maar voor twee of drie bedden.

Op de gewone coronaverpleegafdeling zijn ook bijna alle bedden bezet. Wie naar huis kan met een zuurstoffles, gaat naar huis om een bed vrij te maken voor een nieuwe patiënt. Dagelijks komen er tussen de vijf of zes nieuwe patiënten bij. En af en toe nog een patiënt uit een ander ziekenhuis. Longarts Cor van der Leest ziet wel dat inmiddels veel mensen van boven de 70 zijn gevaccineerd. "Die zien we hier nauwelijks meer. We zien nog wel veel mensen van de leeftijd 50 tot 60. Ze zijn dus jonger dan voorheen, maar ze zijn net zo ziek."

'Niet toe aan versoepelingen'

Het ziekenhuis in Breda haalde vorige week het nieuws omdat Rogier Crolla, een arts uit het ziekenhuis, alarm sloeg vanwege een festival dat bij wijze van proef in de buurt van het ziekenhuis was georganiseerd door Radio 538 en Field Labs. De arts haalde met een petitie ruim 400.000 handtekeningen op. Burgemeester Paul Depla verleende vervolgens geen vergunning voor het festival.

Maar na de persconferentie van afgelopen dinsdag, waarin het kabinet stapsgewijze versoepelingen aankondigde, slaan ze in het ziekenhuis opnieuw alarm. Wagenmakers: "We hebben begrip voor de wensen uit de samenleving. Maar hier zijn we nog niet toe aan die versoepelingen. Niet alleen liggen de IC's vol, we hebben al geruime tijd een triageteam dat moet beoordelen of een operatie wel of niet urgent genoeg is om te worden uitgevoerd. En dat terwijl voor veel van die patiënten de operatie al eerder was uitgesteld."

Medisch-manager Kant vreest voor wat het ziekenhuis nog te wachten staat. "Ik ben gewoon bang dat we deze zorg niet meer kunnen leveren. Mede door de meivakanties. Het aanbod van nieuwe patiënten is nog extreem hoog."

Een groep intensivisten van meerdere ziekenhuizen in Noord-Brabant heeft vandaag een brandbrief geschreven waarin ze stellen dat de grenzen zijn bereikt van de zorg op hun intensivecare-afdelingen. De brief is gericht aan het ministerie van VWS en de besturen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en is gestuurd namens IC-teams van ziekenhuizen in Uden, Eindhoven, Tilburg, Breda, Boxmeer, Veldhoven, Helmond, Bergen op Zoom, Den Bosch en Weert (Limburg).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl