De zorg in India raakt zwaar overbelast

India-variant in België: 'Verplicht quarantaine als je mutant wil tegenhouden'

De vermoedelijk besmettelijkere en gevaarlijkere Indiase coronavariant heeft België bereikt, werd gisteren bekend. De Belgische viroloog Marc Van Ranst waarschuwt ons: "Als er nu vluchten uit India in Nederland landen, zullen daar mensen bij zijn die deze variant dragen."

Nederland heeft geen volledig vliegverbod vanuit India. Reizigers naar Nederland wordt aangeraden in quarantaine te gaan, maar veel mensen negeren dat. Pas vanaf half mei wordt quarantaine verplicht voor reizigers uit gebieden met een 'zeer hoog risico', zoals waarschijnlijk India en Brazilië.

Besmet ondanks vaccinatie

De reizigers die de Indiase variant naar België brachten, gingen wél in quarantaine. Het gaat om 43 Indiase studenten die in Leuven verpleegkunde zouden gaan studeren. Twintig van hen bleken besmet. "Ze zijn in India vertrokken met een negatief testresultaat", vertelt Katrien Staessens, van hun opleiding. "Toen ze in Parijs aankwamen zijn ze ook getest, allemaal negatief."

Van Ranst onderzoekt de groep studenten. Hij vermoedt dat één superverspreider de studenten tijdens de busreis van Parijs naar België heeft besmet.

De Indiase variant heeft in mum van tijd de virusmarkt verovert. Dat wil je hier niet.

Marc Van Ranst, viroloog

Opvallend is dat zeker acht van de studenten al gevaccineerd waren, sommigen met Pfizer en anderen met AstraZeneca. Van die acht zijn sommigen ook ziek geworden.

Wetenschappers vermoedden al dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant. Van Ranst benadrukt wel dat bij de gevaccineerde studenten, de geadviseerde tijd tussen de twee prikken "niet altijd is gerespecteerd" en de bescherming dus niet optimaal was.

Honderdduizenden besmettingen in India

Hoe dan ook is het zeer waarschijnlijk dat de Indiase mutatie een stuk besmettelijker is dan de 'gewone' coronavariant. "Het is een van de redenen dat in India nu een enorme opleving van het virus is", zegt Van Ranst. "De variant heeft daar in mum van tijd de virusmarkt verovert. Dat wil je hier niet."

In India loopt de corona-epidemie volledig uit de hand. Het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen is er alleen vandaag al 330 duizend. De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan, patiënten delen noodgedwongen bedden en er is zuurstoftekort.

De Indiase tv-persoonlijkheid Barkha Dutt reist al maanden het land door, en ziet hoe de zorg kraakt aan alle kanten:

'De zorg kraakt hier aan alle kanten'

Toch wil de GGD reizigers uit India niet strenger controleren en blijft het quarantaine-advies nog een advies. Van Ranst: "Als we willen dat er vrij gereisd mag worden in Europa én we Europa willen vrijwaren van de import van virussen, moet quarantaine echt een regel worden."

Tegelijkertijd erkent Van Ranst dat nieuwe virusmutaties niet helemaal vermijdbaar zijn. "Een pandemie is een boek met vele hoofdstukken. En we zitten nu in het hoofdstuk 'varianten en vaccins'. Dat gaat geen makkelijk hoofstuk zijn, want er gaan steeds meer varianten bijkomen."

"Sommige daarvan zullen succesvol zijn, en dan moet je weer vaccins tegen die varianten gaan ontwikkelen. Heel vlug zit je dan in een situatie, net als voor de griep, waarbij je af en toe dat vaccin zult moeten aanpassen aan de circulerende varianten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl