Nieuwsuur
EPA

Dé notulen worden openbaar

De vertrouwelijke notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire worden maandag openbaar. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt. Het is een unaniem en "uitzonderlijk" besluit van het kabinet, zei hij. Maar ook zeer uitzonderlijk: de notulen blijven normaal gesproken twintig jaar geheim. Wat gaat dit betekenen? Levert dit wéér vertraging op bij de formatie? We schakelen met politiek duider Arjan Noorlander.

'Ik ga deze notulen met rode oortjes lezen'

Macht en tegenmacht: hoe kan het beter?

De roep om meer transparantie om de politiek is niet nieuw. Hoe zou die bewerkstelligd kunnen worden? In het eerste deel van een tweeluik over macht en tegenmacht kijken we vanavond naar de informatievoorziening aan de Tweede Kamer en aan burgers en journalisten. Hoe kan die in het vervolg beter?

'Ga met respect met onze macht om'

Honderden ziekenhuispatiënten niet meegerekend in coronacijfers

Honderden soms ernstig zieke coronapatiënten worden noodgedwongen thuis behandeld. Ze zijn dusdanig ziek dat ze aan de zuurstof moeten liggen en medicijnen mee naar huis krijgen. Zij ontbreken in de ziekenhuiscijfers, waar het kabinet haar beleid op baseert.

Voor het herstel van de patiënten maakt het over het algemeen niet veel uit, maar er ontstaat wel "een scheef beeld van de werkelijkheid", zegt directeur Peter van der Meer van het Zuid-Hollandse Albert Schweitzer Ziekenhuis. Naast Van der Meer spreken we met een longverpleegkundige en een patiënt.

Patiënten thuis behandelen als oplossing voor beddentekort

Corona raakt India keihard

In India is het aantal coronabesmettingen de laatste twee weken fors toegenomen. De afgelopen dagen kwamen er per dag meer dan 200.000 nieuwe besmettingen bij en vandaag zelfs 330.000. Ook overlijden er iedere dag meer dan 2000 Indiërs aan het virus. We praten met Ritu Saxena, een arts in Delhi, en met de Indiase journalist Barkha Dutt.

'De zorg kraakt hier aan alle kanten'

Te weinig vrouwen in kunstcollecties?

Het is slecht gesteld met het aandeel vrouwelijke kunstenaars in de collecties van Nederlandse musea. Hoe maak je kunst inclusiever? Die vraag staat hoog op de agenda in de kunstwereld. We spreken erover met conservatoren.

'We keken naar kunst met één oog dicht.

STER reclame