Kamervoorzitter Arib in de Tweede Kamer

De uitzending van 6 april: Herstart formatie / Blijft Arib Kamervoorzitter? / Pilots: evenementen met toegangstest / Turkse oppositie in het nauw

Herstart formatie

De Paasdagen waarin politiek Den Haag zich kon bezinnen na een bewogen week, zijn voorbij. Afgelopen donderdag werd de positie van premier Mark Rutte aan het wankelen gebracht tijdens het debat over de Omtzigt-notitie. Sindsdien weet eigenlijk niemand hoe het verder moet met de formatie, die vandaag weer wordt opgestart.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van D66 om Herman Tjeenk Willink te benoemen tot informateur. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging (BBB) stemden tegen. Afgesproken is dat als hij met zijn eindverslag komt, ook de verslagen van de gesprekken met de fractievoorzitters openbaar worden. Vanavond bespreken we hoe Den Haag de draad weer oppakt met politiek duider Arjan Noorlander.

Tjeenk Willink aan zet in de formatie

Blijft Arib Kamervoorzitter?

Ondertussen is bekend geworden dat D66-Kamerlid Vera Bergkamp zich kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat de huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA) graag door wil, was al bekend. Ook PVV'er Martin Bosma heeft zich gemeld als kandidaat. Morgen is er een Kamerdebat waarin de kandidaten zich kunnen presenteren. Daarna wordt er gestemd. Arjan Noorlander blikt vooruit.

Wie wordt de nieuwe Kamervoorzitter?

Pilots: toegangstesten om samenleving te openen

Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Bezoekers moeten voordat ze een locatie bezoeken een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen.

Evenementen met toegangstesten om de samenleving te heropenen

Oppositie in Turkije in het nauw

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat steeds verder met de repressie van zijn politieke tegenstanders. Vooral de overwegend Koerdische HDP moet het ontgelden. Na massale arrestatiegolven van parlementariërs en leden van de partij, wil Turkije de HDP nu zelfs helemaal verbieden. Voormalig HDP-leider Selahattin Demirtas is vier jaar geleden al gevangengezet. Hij is één van de meest prominente politieke gevangenen van Turkije. Correspondent Mitra Nazar spreekt zijn echtgenote, nadat die hem opzocht in de gevangenis.

Erdogan wil geen politieke tegenstanders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl