Nieuwsuur
Nieuwsuur

Tijdens de Black Lives Matter-protesten werd vorig jaar massaal gedemonstreerd tegen racisme. Premier Mark Rutte sprak zich voor het eerst tegen 'systemisch racisme' uit. Maar wat betekenen deze woorden in de praktijk?

Aissa Traoré is voorzichtig positief, maar er moet volgens haar nog veel gebeuren. In de media ziet ze nog maar weinig diversiteit. "En áls je kleur ziet, dan zijn het de stereotyperende beelden. De Surinamer die vreemdgaat, donkere mensen die criminelen voorstellen", zegt Traoré. Om toch een ander geluid te laten horen, werkt ze mee aan de online talkshow Mannenhart, gemaakt door mensen van kleur.

Ook in de politiek moeten nog veel stappen worden gemaakt, zegt Rudy van der Beek, oprichter van de zwarte studentenvereniging Tribez. Hij constateert dat er nul zwarte Kamerleden zijn. "Echt belachelijk. Er zijn heel veel zwarte mensen in Nederland. Hoe kan er worden gesproken over bepaalde belangen, als er geen vertegenwoordigers zijn?"

"Ik voel me niet gerepresenteerd. Het is een van de redenen waarom ik me al jaren niet meer in de politiek verdiep", zegt producent Traoré:

'Ik voel me niet gerepresenteerd'

Bekijk hieronder de eerdere afleveringen in deze serie:

STER reclame