Bloemen bij de gedenksteen voor Marianne Vaatstra
Aangepast

Complotdenkers hebben het gemunt op gedenkstenen Vaatstra en Verstappen

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Complotdenkers hebben bloemen gelegd bij de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, tot ontsteltenis van nabestaanden. Ook wordt een begraafplaats in Bodegraven al weken bedolven onder tientallen boeketten.

De complotdenkers, die verwijzen naar samenzweringstheorie QAnon, leggen bloemen op graven van mensen die op jonge leeftijd zijn gestorven. Ze claimen dat de kinderen zijn vermoord door satanisten. Nieuwsuur las de afgelopen weken mee in hun Telegramgroep en sprak met betrokkenen.

"De familie van Nicky kijkt hier met enorme verwondering naar. Ze begrijpen er niets van", zegt Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie van Nicky Verstappen. De Vries werd al eerder op de hoogte gesteld van de bloemlegging die afgelopen weekend plaatsvond. "Ik heb de politie gewaarschuwd, maar het gaat om een openbare gedenksteen. Er is dus niets tegen te doen."

Bloemen bij de gedenksteen voor Nicky Verstappen

Christiaan van der Kamp, burgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, reageert geschokt. "Dit is een enorme inbreuk op de privacy en de grafrust. Het is niet te geloven wat het met de nabestaanden doet. Er heerst boosheid, verdriet en ongeloof."

De begraafplaats wordt inmiddels beveiligd, maar Van der Kamp dringt aan op meer actie vanuit het Openbaar Ministerie. "We moeten onszelf weerbaar maken. Deze mensen moeten we als samenleving niet serieus nemen."

Ook het gemeentehuis van Bodegraven wordt bestookt met telefoontjes. Complotdenkers bellen en mailen onder valse namen, gesprekken worden opgenomen en gepubliceerd op internet. "Sommigen van hen zijn oprecht bezorgd, anderen zijn zeer agressief."

De acties zijn gestart door een voormalige Bodegravenaar. Hij claimt op grond van "hervonden herinneringen" dat een RIVM-wetenschapper samen met de lokale huisarts op gruwelijke wijze twee kindjes heeft vermoord. Bij de politie is daarvan geen aangifte bekend. De wetenschapper en de huisarts kennen elkaar niet.

De oud-inwoner van Bodegraven - die een crimineel verleden heeft - zegt op Telegram dat hij begin jaren 80 als peuter met drie andere kinderen getuige was van de "satanische kindermoorden". Ook op het graf van een van deze vermeende medegetuigen - een man die in 2007 overleed na een ongeluk - zijn boeketten en briefjes gelegd. De bloemen zijn op verzoek van de familie verwijderd door de gemeente.

Het is de grootst mogelijke onzin, die mensen moeten zich kapot schamen.

Nathalie Righton, oud-inwoner Bodegraven

De complotdenkers betrekken ook prominente ex-Bodegravenaren bij hun verhaal, zoals voormalig Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en Volkskrant-journalist Natalie Righton. Ze worden "elitekinderen" genoemd en zouden zijn "gehypnotiseerd en gehersenspoeld" als onderdeel van een oud CIA-programma. Righton noemt de beschuldigingen verschrikkelijk: "Het is de grootst mogelijke onzin, die mensen moeten zich kapot schamen."

De actie in Bodegraven wordt aangevoerd door ex-journalist Micha Kat, die Jaap van Dissel een "sado-pedomoordenaar" noemt en ook veel andere prominenten ongefundeerd beschuldigt van pedofilie. Het RIVM heeft aangifte tegen Kat gedaan voor smaad en laster. Ook de gemeente Bodegraven doet aangifte, voor smaad en laster en voor opruiing. De gemeente bereidt ook aangiften tegen andere complotdenkers voor.

Kat hangt al ruim een half jaar een gevangenisstraf boven het hoofd voor smaad, laster en bedreiging van journalisten. Hij ontloopt zijn straf in Noord-Ierland, waar hij in december werd aangehouden op grond van een opsporingsbevel. Kat werd op borgtocht vrijgelaten en is in afwachting van een beslissing over uitlevering aan Nederland.

Verslaggever Rudy Bouma volgt al jaren het nieuws over desinformatie. In deze video legt hij uit waarom QAnon niet zomaar een complottheorie is:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl