Epidemioloog Dekkers: 'Maak je beleid niet op dagkoersen'

Het is de grote boosdoener, de donkere wolk, die al het beleid lijkt te bepalen: maar hoe gevaarlijk is de Britse variant nu precies? Hoogleraar en klinisch epidemioloog Olaf Dekkers zegt dat het virus 'here to stay' is en dat we ons veel meer op de lange termijn moeten focussen.

"We zien dat de politiek veel ad hoc-beleid maakt: even doorbijten, radicale keuzes, veel inperkende maatregelen, en dan zal aan het eind van de tunnel licht zijn. Met als troefkaart: het vaccin. Als we maar op tijd iedereen hebben gevaccineerd, dan komen we uit de tunnel. Maar die tunnel is langer dan we steeds denken. Het virus verrast ons al een jaar lang keer op keer."

Uit onderzoek blijkt inmiddels dat de Britse variant minder besmettelijk is dan eerder gedacht en ook de opkomst in Nederland gaat minder hard gaat dan gevreesd. Nog altijd is de mutant 30 tot 35 procent besmettelijker, zegt Dekkers. "Dat is wel positief nieuws. Het zwartste scenario is niet uitgekomen. Ja, de variant is besmettelijker, maar is niet wat we vreesden."

Voor de Britse variant is het R-getal 1,15, voor de klassieke variant 0,84. Gemiddeld is het 0,96. Dekkers: "De Britse variant zal de boel overnemen, dus zal de 1,15 zwaarder gaan wegen."

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

De kans dat we van het virus afkomen, is niet zo heel groot. Hoe kunnen we er dan mee leven? Daar is lange-termijnvisie voor nodig, zegt Dekkers. "Medicijnen, vaccins die blijven werken tegen mutanten. En ook opnieuw de discussie voeren over ons zorgsysteem. Denk daar nu over na. Misschien heb je dan over 1 of 2 jaar wel genoeg bedden en personeel."

Er zullen steeds nieuwe varianten zijn die meer of minder reageren op vaccins, denkt Dekkers. "Er zijn eigenlijk drie gezichtspunten. We kijken nu steeds alleen naar morgen, dat zijn dagkoersen, dat is het plakken van een lekke band. Maar op de iets langere termijn is het al positiever: veel mensen zullen een vaccin hebben gehad of al immuun zijn. Ook het warme weer is positief, daar houdt het virus niet van. En ook het testen zal steeds meer mogelijk maken."

Maar op de lange termijn hebben we visie nodig. "Wat willen we met gezondheid? Daarover moeten we nadenken. Veel coronapatiënten hebben overgewicht of obesitas. Wat kan je daaraan doen, hoe kun je zorgen voor gezond leven. Niet alleen de dag van morgen, maar ook de jaren hierna."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl