Kabinet houdt rekening met verlenging avondklok voor 'kleine' versoepelingen
Het ziet ernaar uit dat de avondklok nog enkele weken langer van kracht blijft. Dat lijkt een voorwaarde voor een aantal versoepelingen die het kabinet overweegt, zeggen bronnen tegen de NOS. De versoepelingen betreffen niet alleen middelbare scholieren maar ook studenten en kappers. Het gaat dan wel om "hele kleine" versoepelingen.
De lockdown en ook de avondklok gelden in eerste instantie tot en met 2 maart.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is inmiddels groot voorstander van de avondklok. In de pauze van het debat in de Eerste Kamer over een betere juridische onderbouwing van de avondklok-wet benadrukte de CDA-minister dat de avondklok goed werkt en dat circa 94 procent van de bevolking 's avonds en 's nachts niet de straat op gaat.
Kijk hier hoe minister Grapperhaus zegt dat de avondklok een bijdrage kan leveren aan versoepelingen:
De afgelopen weken is de maatschappelijke druk op het kabinet om in ieder geval met enkele versoepelingen te komen hand over hand toegenomen. Er verschijnen steeds meer rapporten en berichten over de psychische en economische schade van de sinds medio december 2020 geldende lockdown.
Het kabinet ziet wel in dat de roep om versoepelingen niet te negeren is, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Als je dus wat wilt verruimen heb je de avondklok langer nodig. Op die koers zit het kabinet nu."
Het kabinet bespreekt zondag in het Catshuis de aanpak die volgende week dinsdag op een coronapersconferentie van premier Rutte en minister De Jonge wordt gepresenteerd.
Openstellen onderwijs doorgerekend
Het Outbreak Management Team (OMT) is nog druk met berekeningen om te kijken wat de gevolgen zijn als middelbare scholieren weer fysiek les krijgen. Ook wordt er gestudeerd op de gevolgen van versoepelingen voor studenten in het mbo, hbo en de universiteiten. Het belangrijkste is dat de leerlingen en studenten op 1,5 meter van elkaar les kunnen krijgen en dat betekent dat niet iedereen tegelijk in het gebouw aanwezig kan zijn.
"Het OMT bestudeert nu of de middelbare scholen anderhalve dag gemiddeld per week open kunnen en of het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs één dag per week open kunnen", weet Fresen.
Het ligt dus nog op tafel, benadrukt Fresen. "Er is ook nog discussie over. Want coalitiepartij D66 is nog niet overtuigd van de verlenging van de avondklok."
'Stapje voor stapje'
Minister De Jonge van Volksgezondheid waarschuwde vandaag na afloop van een speciale ministerraad over corona voor snelle versoepelingen. "Die derde golf gaat er komen. We weten alleen niet wanneer en hoe." De versoepelingen moeten dus echt "stapje voor stapje", aldus De Jonge. Hij begrijpt de coronamoeheid onder Nederlanders. "Maar pas op met te grote stappen, anders krijg je over een maand spijt."