Scholen maken zich op voor onderwijs aan alle leerlingen

Middelbare scholen open? 'Graag, maar wel op onze manier!'

Middelbare scholen trekken alles uit de kast: ze willen zo snel mogelijk weer fysiek onderwijs geven aan álle leerlingen. Maar, zeggen ze, geef ons een kader hoe dat te doen en niet een dichtgetimmerd protocol.

De koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, steunt de oproep en wil dat leerlingen vanaf 1 maart minstens één keer in de week in de klas kunnen zitten. De raad hoopt dat scholen met onder meer sneltesten en gehuurde ruimtes toch leerlingen kunnen ontvangen. "Maar laat scholen het vooral zelf regelen", zegt de woordvoerder.

Dat de kinderen zoveel mogelijk naar school gaan, is nu inmiddels belangrijker dan het risico op besmetting.

Rector Wrister Grommers, Montessori Lyceum Amsterdam

Het Outbreak Management Team (OMT) buigt zich morgen over de middelbare scholen. Een rondgang van Nieuwsuur leert dat elke school een eigen invulling wil geven. Zo ziet de één zich genoodzaakt om lessen te verhuizen naar een externe locatie, waar de ander het liever in een aangepast rooster binnen de muren van het eigen schoolgebouw regelt.

Vasthouden aan de anderhalvemeter-maatregel én alle leerlingen tegelijk ontvangen, is voor veel scholen een onmogelijke opgave. De tieners staan mentaal zo onder druk dat de scholen ervoor pleiten om die afstandsregel voor leerlingen onderling lost te laten.

"Dat de kinderen zoveel mogelijk naar school gaan, is nu inmiddels belangrijker dan het risico op besmetting", vindt rector Wrister Grommers van het Montessori Lyceum in Amsterdam. "Wat we nodig hebben is het vertrouwen van de minister dat we dat goed en veilig kunnen organiseren."

Wat we vooral nodig hebben, is de toestemming en het vertrouwen van de minister dat we met creatieve oplossingen voor al onze leerlingen open kunnen.

Rector Merlijn Verstraeten, scholengemeenschap UniC Utrecht

In verschillende brieven aan Onderwijsminister Arie Slob pleiten schoolleiders uit Amsterdam, Rotterdam en de regio Utrecht voor het openen van de middelbare scholen.

Merlijn Verstraeten, rector van UniC in Utrecht: "Nu ontvangen we, naast de kwetsbare leerlingen en eindexamenkandidaten, alleen leerlingen voor het maken van herkansingen. We willen geen toetsfabriek zijn, maar een sociale ontmoetingsplek. Dat hebben ze echt nodig."

Creatieve oplossingen

Op haar school kan ze met de anderhalvemeter-maatregel tegelijkertijd zo'n derde van de 950 leerlingen kwijt. Daarom wordt er serieus overwogen uit te wijken naar een gebouw als de Utrechtse Jaarbeurs, dat nu toch leegstaat.

In overleg met de wethouder van Onderwijs en het beurscomplex kijkt de school naar de mogelijkheden. De vierkante meters en het geld zijn het probleem niet, zegt de rector. "Wat we vooral nodig hebben, is de toestemming en het vertrouwen van de minister dat we met creatieve oplossingen voor al onze leerlingen open kunnen."

Nieuwsuur namen met rector Merlijn Verstraeten een kijkje in de evenementenhal:

Is les in een evenementenhal in plaats van school de oplossing?

In Elburg kreeg rector Heidi van den Berg van het Van Kinsbergen College een aanbod van de gemeente om te verkassen naar een nabijgelegen bedrijventerrein. Maar dat aanbod sloeg ze af. "Dat is voor ons geen doen, er zijn geen faciliteiten, geen hulpverlening, we moeten het lerarenteam uit elkaar trekken en ze voelen zich niet prettig in zo'n gebouw. Kortom: veel te veel haken en ogen. We lossen het zelf wel op."

De rector zoekt de oplossing in het oprekken van de lesdag. 's Ochtends de leerlingen van de bovenbouw en 's middags de leerlingen van de onderbouw. En juist in die volgorde "omdat de leerlingen van de bovenbouw 's middags vaak bijbaantjes hebben. En daar houden we graag rekening mee. Ze hebben het al moeilijk genoeg."

Enorme klus

Van den Berg heeft nog wel een kritische noot richting Den Haag. "Het duurt wel heel lang voordat er duidelijkheid komt vanuit het ministerie. Volgende week, als het besluit valt, hebben wij Krokusvakantie. En dan moet het een week later al ingaan? Ze houden niet echt rekening met ons."

Het is een flinke organisatorische opgave, alleen het maken van de roosters is al een enorme klus, beaamt ook rector Grommers uit Amsterdam. "Het continu switchen tussen open- en dichtgaan is geen doen." Het liefst ziet hij dan ook dat het kabinetsbesluit tot de zomervakantie geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl