NOS Nieuws

VO-raad vraagt om één dag fysieke les per week, 'meer lijkt er niet in te zitten'

Middelbare scholen die niet genoeg ruimte hebben om op anderhalve meter leerlingen te ontvangen, moeten volgens de VO-raad extern zalen kunnen huren, bijvoorbeeld in theaters, bioscopen of hotels. Het kabinet zou daar geld voor moeten vrijmaken.

De koepel van scholen in het voortgezet onderwijs wil dat leerlingen vanaf 1 maart weer minstens één keer in de week in de klas kunnen zitten. De raad hoopt dat scholen met onder meer sneltesten en gehuurde ruimtes toch hun leerlingen kunnen ontvangen, zo bevestigt een woordvoerder berichtgeving in het AD.

"Zolang scholen te maken hebben met de regel van anderhalve meter afstand, hebben ze een probleem met de beschikbare ruimte", zegt de woordvoerder. Vanwege die eisen aan schoolruimte en de ontwikkelingen in de virusverspreiding verwacht hij dinsdag op een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zeker niet veel meer versoepelingen van de coronaregels voor scholen. En dus kunnen leerlingen mogelijk net als voor de zomervakantie gemiddeld een dag per week naar school en volgen ze op andere dagen thuisonderwijs.

De middelbare scholen zijn sinds medio december gesloten voor de meeste leerlingen en dat valt ze zwaar:

Hoe Fatima de schooldag doorkomt: 'Weer een paar dagen naar school zou fijn zijn'

De belangenorganisatie maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van leerlingen. "Ze zitten straks al tien weken thuis, er zijn veel zorgen over het mentale welbevinden. Het kabinet kijkt nu naar wat er nog kan op school. Wij vinden dat er een andere vraag gesteld moet worden: Wat is ervoor nodig om de scholen te openen?", zegt voorzitter Paul Rosenmöller.

De Kinderombudsvrouw sloot zich gisteren aan de bij de roep om de scholen te openen.

Op kleine schaal worden al ruimtes door scholen gehuurd en gebruikt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een school in Zoetermeer en in Noordwijkerhout, waar vwo-examenleerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst onderwijs krijgen in een hotelzaaltje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl