De uitzending van 5 februari: De keuzes binnen de coronastrategie / Ouderen van hot naar her voor prik / Niet-thuiswerkers zijn bang voor besmetting / Libanezen gebukt onder snoeiharde lockdown

De keuzes binnen de coronastrategie

Minister Hugo de Jonge stond vandaag voor een lastig besluit: geeft hij het beperkte aantal AstraZeneca-vaccins aan de thuiszorgmedewerkers zoals beloofd, of gaan ze naar de meest kwetsbare ouderen, zoals de Gezondheidsraad al meerdere malen heeft geadviseerd. De uitkomt: De Jonge kiest niet, maar gaat en/en doen. Ook praat het kabinet over een nieuwe strategie om uit de lockdown te komen. Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.

Hugo de Jonge doet en/en

Ouderen van hot naar her voor prik

'Mobiele' thuiswonende 90-plussers moeten soms ver reizen om op een specifieke priklocatie een coronavaccin te krijgen. En bij de Brabanthallen in Den Bosch stonden eerder deze week tientallen 90-plussers buiten in de regen te wachten. Dat moet en kan anders, vindt Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland. Hij is te gast om te vertellen hoe hij het zou aanpakken.

Blauwbekkende ouderen in de rij voor een vaccinatie?

Niet-thuiswerkers zijn bang voor besmetting

Ongeveer de helft van alle werkenden, pakweg 4,5 miljoen mensen, kan niet thuiswerken. Zij móeten op de werkvloer zijn omdat ze anders hun werk, in bijvoorbeeld het OV, een fabriek, transportsector of in de zorg, niet kunnen doen. Van die mensen heeft 60 procent stress door het ontbreken van voldoende coronamaatregelen, 65 procent is bang op het werk besmet te raken. Dat blijkt uit een grote enquête van vakbond FNV onder ruim tienduizend werkenden, waarvan verreweg de meesten niet thuis kunnen werken. We spreken vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV en gaan op pad met arbeidsinspecteurs tijdens twee onverwachte inspecties.

Niet thuis kunnen werken en dus stress

In Libanon hakt de snoeiharde lockdown er zwaar in

Libanon staat voor een moeilijke keuze: de regering moet beslissen of de 24-uurs lockdown wordt verlengd of niet. Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en de overvolle ziekenhuizen, wordt dat wel aangeraden, maar het verzet tegen de lockdown wordt steeds heftiger. Want het land, dat voor corona al te maken had met ene zware economische crisis, lijdt er zwaar onder. Vooral de situatie in een van de armste steden van het land, Tripoli, lijkt onhoudbaar.

Draconische maatregel treft Libanezen hard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl