Nieuwsuur
NOS/Jeroen van Eijndhoven

SCP: decentralisatie heeft weinig opgeleverd

Vijf jaar geleden namen gemeenten zorgtaken over van het Rijk. De verwachtingen van de decentralisatie waren hooggespannen, maar wat is ervan terecht gekomen? Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het onderzocht en publiceerde er vandaag een rapport over. Volgens het SCP trekken de meest kwetsbare mensen nu vaak aan het kortste eind. Te gast is SCP-directeur Kim Putters.

SCP: hoge verwachtingen decentralisatie niet waargemaakt

Polen en Hongarije vetoën de EU-begroting

Polen en Hongarije maken gebruik van hun vetorecht en blokkeren de begroting van de Europese Unie. De twee landen vallen over het afgesproken gedeelte over de rechtsstaat. Dat komt erop neer dat landen die zich niet aan de regels van de rechtsstaat houden, gekort worden op Europese subsidies.

Dat is slecht nieuws voor het Poolse stadje Radom dat volkomen afhankelijk is van Europese subsidies. Vanavond onze tweede reportage uit Polen en een gesprek met Johan Van Overtveldt, de voorzitter van de Begrotingscommissie van het Europees Parlement.

Polen dreigt de EU, maar kan miljarden niet missen

SP zet 'communistische' leden uit de partij

Probeert de SP kritische leden monddood te maken? De partij heeft recent zes mensen uit de partij gezet. Volgens de partijtop gaat het om geradicaliseerde communisten die uit zijn op een gewapende burgeroorlog. Niets van waar, zeggen de leden in kwestie, er wordt een heksenjacht gehouden.

SP zet 'communistische' leden uit de partij

STER reclame