Een proefpersoon in Baltimore krijgt het Pfizer-vaccin toegediend

De uitzending van 13 november: Hoe gaan we inenten? / Economie veert op / Rolling Stones / Problemen bij uitvoeringsorganisaties

Er is een vaccin, maar hoe gaan we iedereen inenten?

Deze week werd duidelijk dat Pfizer een veelbelovend coronavaccin heeft ontwikkeld. Maar over de organisatie van het inenten leven nog veel vragen. Minister Hugo de Jonge wil nog niet voorspellen hoelang het duurt voordat heel Nederland is ingeënt. Volgens het RIVM kan het nog wel een jaar duren.

Een praktisch punt is dat het Pfizer-vaccin bij een temperatuur van -70 graden Celsius moet worden bewaard. Wij bezochten een leverancier van vriezers. Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Vereniging Huisartsen, vertelt in de studio welke rol de huisartsen kunnen spelen.

Er is een vaccin, maar hoe gaan we iedereen inenten?

Economie veert op, krimp nog niet goedgemaakt

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal weer opgeveerd. In juli, augustus en september steeg het bruto binnenlands product (bbp) met 7,7 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat is de grootste groei ooit gemeten, blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland kwam dan ook uit een diep dal. De krimp die de economie doormaakte in het voorjaar was immers ook historisch. Het niveau van vorig jaar is ook nog niet in beeld: ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie nog altijd met 3 procent gekrompen.

We bespreken de cijfers en ontwikkelingen met onze huiseconoom Mathijs Bouman.

Economie veert op, krimp nog niet goedgemaakt

De Rolling Stones in het Groninger Museum

Het is misschien wel het bekendste beeldmerk van de beroemdste rockband ter wereld: het logo met de tong van de Rolling Stones. Het is vijftig jaar geleden bedacht door de Engelse ontwerper John Pasche. Zo lang als de Stones bestaan, is Mick Jagger de onbetwist leider die alles bepaalt: de muziek, de platenhoezen, de decors en de kleding. En die zijn allemaal te zien op de tentoonstelling The Rolling Stones, Unzipped in het Groninger Museum.

Mick Jagger trapt de tentoonstelling op donderdag 19 november online af. Vanaf vrijdag zijn bezoekers welkom in het museum om de ruim vierhonderd objecten uit de verzameling van de Stones te bekijken. Wij namen alvast een kijkje en spraken met ontwerper John Pasche en de Nederlandse popfotograaf Claude Vanheye.

De Rolling Stones in het Groninger Museum

Commissie onderzoekt problemen bij uitvoeringsorganisaties

Voortslepende problemen bij de Belastingdienst, missers van het UWV bij de controle van uitkeringen en het CBR dat bijna geen rijbewijzen meer kon verstrekken. Het gaat de laatste jaren steeds mis bij uitvoeringsorganisaties van de overheid. De Tweede Kamer heeft de afgelopen tijd in een speciale commissie onderzocht waarom.

Vandaag voert de commissie de laatste hoorzittingen voor het onderzoek. Deskundigen geven hun visie op de uitvoeringsorganisaties in het algemeen. Na volgende week gaat de commissie haar rapport schrijven. Nieuwsuur blikt vanavond terug op het onderzoek.

In september lieten we ambtenaren aan het woord over de problemen bij uitvoeringsorganisaties. Zij denken wel te weten waarom het mis gaat: er wordt te weinig naar ze geluisterd bij het maken van beleid. Lees hieronder hun verhaal.

Commissie onderzoekt problemen bij uitvoeringsorganisaties

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl