Maasstad Ziekenhuis Rotterdam merkt niks van daling coronapatiënten

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Hoewel het erop lijkt dat de besmettingen teruglopen en ook in de ziekenhuizen iets minder coronapatiënten liggen, zijn ze er bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam nog lang niet gerust op. De stad is nog steeds een coronabrandhaard en ze merken er nog niks van dalende cijfers. Peter Langenbach, voorzitter van de Raad van Bestuur, bereidt het ziekenhuis juist voor op het opschalen van de IC-capaciteit.

"We leiden tachtig verpleegkundigen van andere afdelingen op als buddy voor het personeel op de intensive care. Dat gaat niet zonder het nog verder afschalen van de andere zorg, zoals operaties en behandelingen. Zo overschrijden we steeds weer een grens", zegt Langenbach.

Gebrek aan personeel is een groot probleem in het ziekenhuis. Afgelopen week moest het Maasstad weer twee keer de spoedeisende hulp sluiten. "De IC ligt eigenlijk ook helemaal vol. Het is elke dag weer puzzelen om alle patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen."

In het Maasstad Ziekenhuis steekt geestelijk verzorger Desirée van der Hijden elke dinsdag een kaarsje aan. Voor alle mensen die zijn overleden aan covid-19.

In het Maasstad Ziekenhuis herdenken ze álle coronadoden

IC-verpleegkundige Peter den Braven neemt zijn collega Marten op sleeptouw die normaal gesproken op de afdeling buikchirurgie werkt. De inzet van buddy's is volgens Den Braven heel erg belangrijk, omdat het werk met covid-patiënten erg zwaar is.

"We zijn wel voor drie of vier patiënten verantwoordelijk en die vragen veel zorg. Bovendien moet je wel vijftien keer per dag de speciale beschermende kleding aan- en uittrekken. Ik weet niet hoe lang we de werkdruk nog kunnen volhouden", zegt Den Braven.

Steun van Defensie

Om bedden en personeel te kunnen besparen heeft het ziekenhuis er wel voor gezorgd dat covid-patiënten van de gewone verpleegafdeling eerder naar huis kunnen. Via een app staat longarts Gea Helfrich met ze in verbinding.

"De patiënten krijgen zuurstof mee en moeten dagelijks hun zuurstofwaardes en andere gegevens aan ons doorgeven. Zo zorgen we dat er meer bedden vrijkomen voor andere patiënten", zegt Helfrich. Dat blijkt goed te werken want er zijn weinig patiënten weer teruggekomen naar het ziekenhuis omdat het thuis niet ging.

Als het aan bestuursvoorzitter Langenbach ligt, krijgt hij steun van Defensie. Hij vindt het bijna onmogelijk om de druk op zijn ziekenhuis vol te houden. Bovendien zou hij heel graag zien dat regionaal de maatregelen worden aangescherpt. "De maatregelen gaan tot nu toe allemaal niet ver genoeg. Ik maak me zorgen over de komende weken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl