De hamer

Nederland moet snel leren dansen, zegt de bedenker van 'de hamer en de dans'

"Met de gedeeltelijke lockdown hebben we twee weken geleden een grote hamer uit de gereedschapskist gehaald", zei premier Mark Rutte gisteravond. Die hamer, de lockdown, moest de verspreiding van het virus weer neerslaan. Maar het is nog de vraag of er niet extra maatregelen nodig zijn.

Ingenieur en publicist Tomas Pueyo denkt dat de hamer van Rutte genoeg effect zal hebben. "Het is een relatief intelligente lockdown, die de verspreiding van het virus stopt."

Toch is hij zeer kritisch. "De vraag is niet alleen of het effect heeft, maar ook of het efficiënt is. Het probleem is dat de lockdown het virus afremt, maar ook de economie."

Grafiek platslaan

Pueyo is de bedenker van 'de hamer en de dans'. In maart zette hij zijn essay online waarin hij beschrijft wat landen kunnen doen als besmettingen exponentieel oplopen. Hij berekende dat de piek in de grafiek platgeslagen moet worden met harde maatregelen zoals een lockdown. Het stuk werd tientallen miljoenen keren gelezen.

"In maart wist niemand wat er gebeurde. Het virus verspreidde zich exponentieel en we konden niet dansen. De hamer had dus twee functies: het virus stoppen en tijd winnen om te leren dansen."

De coronacurve van Tomás Pueyo

Nu is Pueyo kritisch op landen, waaronder Nederland, die nu opnieuw een (gedeeltelijke) lockdown nodig hebben. Nederland was na de eerste lockdown niet voorbereid op een 'dansperiode'.

En het is zeer de vraag of er na de huidige lockdown wel 'gedanst' kan worden. "We zijn zeven maanden verder en hebben nog niet geleerd om te dansen, het virus in bedwang te houden. Nu is er een tweede golf en kunnen we alleen de hamer inzetten."

Iedereen praat over testen. Maar als je vervolgens niks met de gevallen doet, heeft het geen zin.

Tomas Pueyo, publicist

'Dansen' met het virus betekent voor Pueyo het virus onderdrukken. Het leven wordt hervat, maar wel met maatregelen zoals een verbod op grote bijeenkomsten. Nieuwe besmettingen moeten snel opgespoord worden.

De methode bestaat uit vier verdedigingslinies, legt Pueyo uit. "Ten eerste: je moet zorgen dat het virus je gemeenschap niet in komt. Als dat wel gebeurt, moet je zorgen dat het niet met anderen in contact komt. Als dat wel gebeurt, wil je een besmetting voorkomen. Als de besmetting wel plaatsvindt, wil je die identificeren en zo snel mogelijk neutraliseren."

Cruciaal voor deze fase is testen, contactonderzoek én isolatie of quarantaine. Pueyo: "Iedereen praat over testen. Maar daarmee identificeer je alleen de gevallen. Als je daar vervolgens niks mee doet, heeft het geen zin. Je moet de contacten opsporen en als je weet wie er mogelijk besmet zijn, moet je die mensen in quarantaine plaatsen."

"Als je al die maatregelen neemt, die niet zo slecht zijn voor de economie, kun je het virus heel erg indammen, net als in landen in Oost-Azië is gelukt. Dan kan de economie open en heb je geen hamer meer nodig."

Hamer na hamer na hamer

Het kabinet gebruikt Pueyo's gereedschapsmetafoor gretig, maar de regering heeft volgens hem verzuimd te leren dansen. "Nu zijn jullie weer gedwongen de hamer in te zetten omdat het aantal besmettingen anders de pan uit rijst."

"De hele bevolking moet de regering aansprakelijk stellen en erop toezien dat de regering leert dansen. Anders is de hamer voor niets geweest en is er hamer na hamer na hamer nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl