Premier Rutte kwam net de fiets naar het Catshuis, zijn ambtswoning in Den Haag

De uitzending van 12 oktober: Strengere coronaregels / Spaans verzet tegen maatregelen / 'Pak beïnvloeding verkiezingen aan'

Strengere coronaregels onafwendbaar?

Het kabinet komt vrijwel zeker met aanscherpingen van de coronamaatregelen, waarschijnlijk op een persconferentie morgenavond. De kern is dat mensen hun contacten verder moeten beperken en minder mogen bewegen, zo is de verwachting. Vandaag staan er allerlei overleggen gepland over de coronacrisis. Zo komen de wetenschappers en deskundigen van het OMT bij elkaar voor een nieuw corona-advies voor het kabinet. En ook het Veiligheidsberaad komt samen. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's en minister Ferd Grapperhaus vergaderen vanavond over de coronamaatregelen.

We blikken vanavond vooruit over nut en noodzaak van verschillende maatregelen. Dat doen we met parlementair-verslaggever Nynke de Zoeten in Den Haag en Sandra Phlippen, hoofdeconoom ABN Amro, in de studio. Ook een portret van het Maasstad Ziekenhuis in coronabrandhaard Rotterdam, waar de bestuursvoorzitter en specialisten waarschuwende woorden spreken. Een week geleden schaalde het ziekenhuis de reguliere zorg al af:

Spaans verzet tegen maatregelen uit onderkant samenleving

Hoe kijken mensen in andere landen naar de coronaregels? Op verschillende plaatsen in Europa is er flink verzet tegen strenge maatregelen. Nieuwsuur kijkt in een 3-delige serie over de grens. Vanavond: hoe is de stemming in Spanje?

'Politici investeerden hier niet, en nu corona toeslaat wijzen ze ons na'

Beïnvloeding verkiezingen: Kamer kritisch op minister

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft vaak haar zorgen geuit over desinformatie en beïnvloeding van verkiezingen van buitenaf. Maar de Kamer heeft kritiek op wat ze daartegen doet. Zeker ook van de eigen coalitiepartijen VVD en CDA, die de minister verwijten er veel te weinig oog voor te hebben. Terwijl er in aanloop naar de verkiezingen grote zorgen zijn over buitenlandse inmenging, bijvoorbeeld via sociale media.

Kamer wil meer actie tegen desinformatie en invloed van buiten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl