Waar moeten de twaalfduizend mensen op Lesbos heen die bivakkeren in de berm van de hoofdweg? Het Griekse leger heeft in recordtempo een gloednieuw tentenkamp neergezet. De Europese pers kreeg een snelle rondleiding. Europa-correspondent Saskia Dekkers is voor Nieuwsuur op het eiland.
Het is tegen zessen en een grote groep cameramensen staat te dringen voor het hek. Na alle kritiek op de misstanden in kamp Moria willen de Griekse autoriteiten laten zien dat asielzoekers nu wel goed worden opgevangen.
Daarom mag de Europese pers het tijdelijke kamp even filmen. Er is een snelle rondleiding georganiseerd. Heel kort en onder begeleiding van een strenge voorlichter van het ministerie van Migratie en Asielzaken. Journalisten mogen niet mee, die stellen misschien lastige vragen.
Korte rondleiding
Op een kale berg staan witte, schone tenten in strakke rijen opgesteld. "Ik ben onder de indruk van het hoge tempo waarmee het kamp is ingericht", vertelt een medewerker van UNHCR. "Wij zijn wel wat gewend, maar het Griekse leger heeft opvallend hard gewerkt."
De rondleiding duurt twaalf minuten. Net genoeg om een rondje te lopen over het droge terrein. Het is moeilijk voor te stellen dat hier duizenden mensen zullen wonen. Hoe hun tenten er van binnen uitzien? "Dat mag niet worden gefilmd." Er worden alleen cijfers genoemd. Twee-en-veertig vierkante meter per tent. Plaats voor zes tot acht familieleden.
Europa-correspondent Saskia Dekkers was vandaag bij het nieuwe tentenkamp:
Migranten die het kamp binnenkomen, ondergaan meteen een corona-sneltest. Mensen die positief worden getest, moeten in vier grotere tenten in quarantaine. Zorgwekkend: terwijl er nog maar weinig migranten zijn gearriveerd, wonen er al in twee tenten mensen die besmet zijn. En als alle vier die tenten vol zijn? "Dan worden er nieuwe bijgezet," verklaart de voorlichter.
"Dit kamp wordt humaner dan Moria", belooft hij. "Er komen meer waterpunten, meer wc's en meer douches."
Tijdelijk, maar voor hoelang?
Veel asielzoekers zitten daar niet op te wachten. Ze vrezen dat ze maanden in deze nieuwe witte tenten moeten wonen. Honderden vrouwen liepen vandaag uit protest heen en weer op de hoofdweg. Ze willen niet naar de nieuwe opvang. "Wij weigeren", vertelt een groepje vrouwen uit Afghanistan. "Ons krijg je niet naar binnen." Of ze hun verzet lang volhouden, weten ze niet.
Het tentenkamp wordt tijdelijk genoemd. Maar wat is tijdelijk? Op Lesbos wordt op een nieuwe plek een gesloten kamp gebouwd met steun van de Europese Commissie. Maar het zijn slechts eerste plannen. Voorlopig zullen mensen op de kale berg in tenten moeten wonen.
De afgelopen dagen maakte Saskia meerdere reportages vanaf Lesbos, bekijk ze hier terug: