Europa tijdens de coronacrisis: alle reportages op een rij

Europa is veranderd door de coronacrisis. Er is meer angst, hier en daar meer machtsvertoon, maar ook meer hoop en solidariteit. Dat merkte onze Europa-correspondent Saskia Dekkers toen ze als eerste journalist rondtrok door Europa. Samen met haar man en cameraman Pieter Nijdeken bezocht ze in negen maanden tijd dertien Europese landen, met het virus op de hielen.

Bekijk hier de 22 reportages die ze onderweg maakten. Onderaan lees je de vier persoonlijke reisverhalen van Saskia Dekkers:

We beginnen in maart in het Amphia Ziekenhuis in Breda dat midden in de Brabantse corona-brandhaard ligt. Bij hoge uitzondering krijgen we toestemming om mee te kijken op alle afdelingen, waar het personeel al wekenlang hard aan het werk is.

Breda: 24 uur in het Amphia Ziekenhuis

Het eerste verslag uit het buitenland komt vanuit het Belgische Essen, een stadje in lockdown. Essen is omgeven door Nederland en heeft 25 grensovergangen. En die zijn vrijwel allemaal gesloten.

Essen: road blocks op de grens met Nederland

Vlaamse dichters ontfermen zich inmiddels over eenzame Belgen en voeren gesprekken over de lijn. We gaan langs bij schrijver Hugo Camps. Volgens hem ontbreekt het in Europa aan troost.

Knokke: Hugo Camps biedt literaire troost

Als we in Frankrijk zijn, zijn er daar bijna 18.000 mensen bezweken aan het coronavirus. Met een dramatische hoofdrol voor de stad Mulhouse, een van de grootste brandhaarden.

Mulhouse: dramatische rol in de corona-uitbraak

In de banlieues ten noorden van Parijs leven veel mensen onder de armoedegrens. Het coronavirus maakt het leven er nog ingewikkelder en legt de sociale verschillen pijnlijk bloot.

Parijse banlieue: spanningen lopen op door corona

In het skigebied Ischgl in Oostenrijk raakten toeristen massaal besmet met het coronavirus. De bars en pistes waren in maart nog gewoon toegankelijk. Na een verplichte quarantaine gaat het dorp weer open.

Ischgl: weer open na verplichte quarantaine

Italië wordt hard geraakt door het coronavirus. Alles wijst erop dat de economie ook een flinke klap krijgt. In Vittorio Veneto, in Noord-Italië, eisen ondernemers meer steun en solidariteit.

Noord-Italië: ondernemers eisen meer steun en solidariteit

De drieduizend bewoners van het Italiaanse dorpje Vo' doen mee aan een veelbelovend onderzoek naar het coronavirus. En haalden daardoor de afgelopen maanden het wereldnieuws.

Vo': een Italiaans dorp als coronaproefkonijn

Zweden kiest volledig zijn eigen koers in de corona-pandemie: zonder strenge lockdown-maatregelen maar wel met een aantal dringende adviezen. Voor sommigen een voorbeeld, voor anderen een schrikbeeld.

Zweden: de Zweedse 'Jaap van Dissel' heeft een cultstatus

Het doel in Zweden was expliciet om de ouderen te beschermen. Toch sloeg het virus juist in deze leeftijdsgroep meedogenloos toe.

Zweden: beschermen van ouderen gefaald

Het enige land in Europa dat minutieus was voorbereid op een pandemie, en met resultaat, is Finland. De Finnen zien buurland Zweden dan ook als 'gevaarlijk' en willen niet dat Zweedse reizigers het virus in Finland komen verspreiden.

Finland: als enige goed voorbereid op een pandemie

De verkiezingen in Polen zouden eigenlijk al in mei plaatsvinden, maar moesten vanwege de pandemie worden uitgesteld. Vervolgens schoof de oppositie een heel andere kandidaat naar voren. Hij kan het Poolse én Europese politieke landschap veranderen.

Polen: gaan de kiezers voor een ander Polen?

Polen beleeft een spannende tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Maar het thema dat door de kandidaten zoveel mogelijk wordt gemeden, is de coronapiek in de steenkolenmijnen.

Polen: enorme corona-uitbraak in de mijnen

Volgens critici gebruikte de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán de coronacrisis om de eigen macht uit te breiden en burgers te intimideren. Kritiek op het beleid wordt niet getolereerd.

Hongarije: kritiek op coronabeleid wordt hard aangepakt

In Noord-Engeland stemde de arbeidersklasse massaal op de partij van premier Boris Johnson. Juist daar ondervinden mensen nu de harde gevolgen van de coronacrisis.

Noord-Engeland: inwoners worden hard geraakt door coronacrisis

Op de Griekse eilanden zijn coronabesmettingen geconstateerd en uit voorzorg worden duizenden asielzoekers opgesloten. Onder de bewoners breekt paniek uit. Op Lesbos wordt, waarschijnlijk uit protest, kamp Moria in brand gestoken.

Waar moeten de migranten op Lesbos naartoe?

In Marseille verzetten middenstanders en artsen zich tegen het Franse coronabeleid. De stad wil een eigen onderzoeksinstituut en soepelere maatregelen.

Marseille zoekt onafhankelijkheid en maakt eigen coronabeleid

Spaans verzet tegen de strenge coronamaatregelen uit de onderkant van de samenleving.

'Politici investeerden hier niet, en nu corona toeslaat wijzen ze ons na'

Het nieuwe coronaherstelfonds van de Europese Unie zal gekoppeld worden aan voorwaarden over de rechtsstaat. Maar intussen gaat de intimidatie in Polen door. Na rechters zijn nu advocaten aan de beurt.

Advocaten vrezen Poolse regering

Sommige Poolse steden hebben de miljoenen van het coronaherstelfonds al uitgegeven. In een verarmde provinciestad komen de eisen vanuit Brussel als verrassing.

Polen dreigt de EU, maar kan miljarden niet missen

Hongarije krijgt in de strijd rond het corona-herstelfonds steun vanuit Duitsland. De Hongaarse-Duitse banden zijn sterker dan werd gedacht.

Hoe Orbán zijn invloed in Duitsland probeert uit te breiden

In Slovenië worden journalisten met kritiek op het coronabeleid hard aangepakt. TV-stations van mediamagnaten rond de Hongaarse premier Orbán organiseren lastercampagnes.

Is Slovenië aan het Orbániseren?

Lees hier de artikelen terug waarin Saskia Dekkers vertelt over haar ervaringen tijdens het reizen door Europa en het maken van de reportages.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl