Nieuwsuur
ANP - Jerry Lampen

Mogen overheden mondkapjes verplichten?

In Rotterdam en Amsterdam moet je vanaf volgende week op sommige plekken verplicht een mondkapje op. Het gaat vooral om drukke winkelstraten en markten.

Mogen gemeenten je eigenlijk wel zomaar verplichten iets te dragen? Niet volgens hoogleraar staatsrecht Jan Brouwer. Hij is te gast.

En hoe zit het nou met de effectiviteit van mondkapjes? Volgens Jaap van Dissel van het RIVM is er geen bewijs dat een landelijke mondkapjesplicht een positief effect heeft. Maar volgens Bjørn Iversen, de onderzoeker die een studie deed waar Van Dissel naar verwijst, kan zo'n verplichting bij bepaalde omstandigheden wél werken. Wij spreken hem.

Trump oppert uitstel verkiezingen

President Donald Trump vraagt zich af of het niet beter is om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar uit te stellen. Op Twitter herhaalt hij vandaag zijn standpunt dat de kans op fraude en onnauwkeurigheden groot is, doordat veel mensen vanwege de coronacrisis per post moeten stemmen.

Uitstel van de verkiezingen lijkt niet reëel, maar stemmen per post bleek bij de voorverkiezingen in de staat Wisconsin wel problemen op te leveren. We spreken correspondent Marieke de Vries en kijken terug op die voorverkiezingen.

Hoe gaan de Amerikaanse verkiezingen verlopen?

Van tiny house tot wonen in de achtertuin

Er is een enorm tekort aan sociale huurwoningen: inmiddels zo'n 80.000. In het hele land staan mensen jarenlang op de wachtlijst voordat ze een betaalbare huurwoning krijgen. Om snel iets aan het tekort te doen, gaan woningcorporaties én particulieren op zoek naar creatieve oplossingen. Vanavond het laatste deel uit onze serie over de woningmarkt die op slot zit.

Is dit een oplossing voor het woningtekort?

STER reclame